Autó

Itt a legújabb Ferrari

Az olasz autógyártó nem szakított a belső égésű motorral. A Ferrari 12 Cilindri végsebessége akár a 340 kilométer per órát is elérheti.

Bemutatta legújabb autóját a Ferrari, amelyet 819 lóerős motorja akár közel 340 kilométer per órás sebességre is fel tud gyorsítani. Természetesen a Ferrari hatvanas évekbeli túraautóit idéző kétüléses luxusautója nem lesz olcsó, 395 ezer euróba (több mint 150 millió forint) kerül majd.

ferrari 12 cilindri
Fotó: Ferrari

A 12 Cilindri nevet viselő sportautó Spider kabrióváltozata még ennél is drágább lesz: 435 ezer euróról (csaknem 170 millió forint) indul. Az új Ferrari arra is rávilágít, hogy az olasz autógyártó képes járműveit a Porschénál négyszer drágábban adni.

A Ferrari vásárlóit nem zavarják az áremelések

A luxuskocsikat gyártó Ferrari vásárlói könnyen le tudják nyelni az áremeléseket, őket ugyanis sem az sem a kamatok emelkedése nem viselte meg. Noha a vállalat elindult az elektromos átmenet útján, egyelőre főként a belső égésű motorokra támaszkodik. A csütörtökön Miamiban, az ottani Forma–1-es futam előtt bemutatott 12 Cilindri is 12 hengeres motorral érkezik.

A 819 lóerős motor 2,9 másodperc alatt gyorsítja az 1560 kilós autót százra.

Az első hagyományos változatokat még idén megkaphatják a vásárlók, míg a kabriók szállítása várhatóan a jövő év elején kezdődik. Azt a cég nem árulta el, hogy hány darab készül majd a 12 Cilindriből. Az autó belseje a tavaly bemutatott Purosangue-t idézi, amellyel a Ferrari az SUV-k piacára tört be.

Bár az új modell jelzi, hogy a Ferrari még messze van attól, hogy szakítson a belső égésű motorokkal, a maranellói gyártó új üzeme is hamarosan elkészül, ahol hibrid és teljesen elektromos járműveket gyárt majd. Az első teljesen elektromos Ferrarit a tervek szerint 2025 végén mutathatják be – írja a Bloomberg.

Kérdés, hogy az elektromos átmenet után is meg tudja-e őrizni vezető pozícióját a legendás olasz cég. A kínai BYD februárban mutatta be a Ferrari vagy épp Lamborghini versenytársának szánt csúcsmodelljét, amely 1,68 millió jüanba (majdnem 85 millió forint) kerül. Az első elektromos Lamborghini csak 2028-ban érkezhet, azonban Európában az utóbbi időben lassult az elektromos autók iránti kereslet.

 

Ferrari Purosangue autó
Kapcsolódó cikkek