Közélet

Az orosz-ukrán háború 791. napja – orosz olajfinomítókra csaptak le az ukránok

Hiába tartják az amerikaiak rossz ötletnek, továbbra is az orosz olajipar áll az ukránok célkeresztjében. Az ukrán dróncsapások egyelőre nem akasztották meg az orosz olajexportot. Friss híreink az orosz–ukrán háborúról.

A szerdára virradó éjjelen ismét több orosz energetikai létesítmény vált ukrán dróntámadások áldozatává. Voronyezs megyében egy olajfinomítóban tűz ütött ki az orosz sajtó beszámolói szerint, noha Alekszandr Guszev, a térség kormányzója szerint a légvédelem négy ukrán drónt lelőtt.

Fire,Industry,Close,Up.,Emergency,Response,,rescue,,,Concept,.orosz olajipar
Az orosz olajipar egyre több létesítménye kap lángra / Fotó: Shutterstock

Egy másik dróntámadás Lipetszkben egy ipari övezetet talált el a helyi kormányzó, Igor Artamanov szerint, de az éjszaka folyamán Szmolenszkből is érkeztek dróntámadásról szóló jelentések, és a közösségi médiában a térségben található Jartevszkijből származó képek jelentek meg egy lángoló üzemanyagraktárról – írja a The Kyiv Independent.

Az elmúlt hetekben az orosz hátországot célzó ukrán támadások fő célpontjai az orosz olajipar létesítményei voltak, 

így például április 20-án párhuzamosan csaptak le az ukránok brjanszki, kalugai és szmolenszki célpontokra, noha az Egyesült Államok szeretné, ha Ukrajna megkímélné az orosz infrastruktúrát, attól tartva, hogy az orosz olaj hiánya a nyersanyag drágulásához vezethet a világpiacon.

 

16:05

Több mint 2,7 milliárd forint értékben lopott el állami földeket az egyik legbefolyásosabb ukrán politikus

Még hivatalba lépése előtt több milliárd forint értékben lopott el mezőgazdasági földeket a jelenlegi ukrán agrárminiszter. Mikola Szolszkij még ügyvédként vehetett részt az állami földek megszerzésében. Az ukrán korrupcióellenes hivatal kutakodik a politikus körül, akinek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kirúgását fontolgatja.

16:03

Korrupció miatt letartóztatták az egyik orosz hadügyminiszter-helyettest

Korrupció miatt őrizetbe vették az egyik orosz hadügyminiszter-helyettest, Timur Ivanovot kedden az orosz hatóságok. A nyomozóbizottság részleteket nem árult el az ügyben, csak annyit mondott, hogy a miniszterhelyettes különösen nagy összegű csúszópénzt fogadhatott el, amiért akár 15 éves börtönbüntetést is kaphat.

16:02

Brüsszel döntött: marad az akadálytalan ukrán gabonaimport

Megszavazta kedden az Európai Parlament az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes importjának további egy évvel történő meghosszabbítását, ami Nagy István agrárminiszter szerint tovább nehezíti az európai gazdák helyzetét.

16:01

A szenátus is megszavazta az ukránok támogatását

Az Amerikai Egyesült Államok szenátusa is áldását adta kedden késő este arra a segélycsomagra, amely Ukrajna, Izrael és Tajvan számára nyújt finanszírozást, és amelyet a hét végén fogadott el a képviselőház. Hónapokig tartó pártpolitikai huzavona után a szenátusában már sima útja volt a segélycsomagnak. A kérdés most az, hogy időben érkezik-e a frontra a segítség, vagy Ukrajna további területeket veszít.

08:18

Nyolcezernél is többen érkeztek kedden Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 4774-en léptek be Magyarországra kedden, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 3856-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte szerda reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 42 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

tűz háború orosz-ukrán háború ukrán dróntámadás
Kapcsolódó cikkek