Közélet

A szenátus is megszavazta az ukránok támogatását

Hónapokig tartó pártpolitikai huzavona után a szenátusban már sima útja volt a segélycsomagnak. A kérdés most az, hogy időben érkezik-e a frontra a segítség, vagy Ukrajna további területeket veszít.

A szenátus is áldását adta kedden késő este arra a segélycsomagra, amely Ukrajna, Izrael és Tajvan számára nyújt finanszírozást, és amelyet a hét végén fogadott el a képviselőház.

People View Solar Eclipse In DC, Ukrajna, támogatás
Fotó: NurPhoto via AFP

Az alsóházban elakadt törvényjavaslatnak a szenátusban már könnyű dolga volt, 79-18 arányban döntött a valójában négy különböző törvény elfogadása mellett. A felsőházban a négy törvényből már egyet csináltak, melyre szerdán kerülhet Joe Biden amerikai elnök aláírása – derül ki a Reuters jelentéséből.

Létfontosságú segítség Ukrajnának

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök háláját fejezte ki a hazája számára létfontosságú javaslat elfogadása miatt, hozzátéve, hogy a törvény megerősíti Amerika helyzetét a szabad világ vezetőjeként. 

Ukrajna egyébként 61 milliárd dollárra számíthat a törvény elfogadásának köszönhetően, 

amit követ az Izraelnek, illetve humanitárius segélyekre szánt 26 milliárd dolláros összeg. Tajvannak és az Egyesült Államok más csendes-óceáni szövetségeseinek 8,12 milliárd dollár jut.

A képviselőház által elfogadott negyedik törvény pedig a TikTok betiltásának és a befagyasztott orosz eszközök Ukrajnának adásának a lehetőségét adja meg, valamint újabb szankciókat vezet be Irán ellen.

Az első fegyverszállítmányt már el is kezdték összepakolni

A Biden-adminisztráció már javában készíti az első egymilliárd dollár értékű fegyvercsomagot, amelyet a törvény értelmében az ukránoknak adhat. Ebben többek között járművek, Stinger légvédelmi rakéták és tüzérségi lőszerek is helyet kapnak, ahogy Javelin tankelhárító rakéták is.

A most elfogadott csomag a novemberi elnökválasztáson túl is biztosít finanszírozást Ukrajna számára. 

Ugyanakkor a több hónapos késlekedés után a csomag könnyen lehet, hogy későn érkezik , és jó esetben is csak arra lehet elég, hogy megakadályozza az orosz áttörést a fronton. Az ukránoknak szánt segítség egy része – 10 milliárd dollár gazdasági segítség – pedig nem támogatás, hanem formájában érkezik.

 

Ukrajna Egyesült Államok háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek