Közélet

Izraeli telepeseket szankcionáltak a britek

A brit külügyminisztérium szerint a szankcionált csoportok és személyek sokat tesznek az erőszak szításáért. A telepesek Ciszjordániában támadnak palesztinokra.

Szankciókat vezetett be két izraeli szélsőséges csoport és négy személy ellen Nagy-Britannia, mivel véleményük szerint ők a felelősek a Ciszjordániában elszabaduló erőszakért.

Members of the Jewish community and other supporters of Israel take part in the 'Bring Them Home' rally, calling for the return of the more than 200 hostages held by Hamas in Gaza, in Trafalgar Square in London, England, on October 22, 2023. (Photo by David Cliff/NurPhoto) (Photo by David Cliff / NurPhoto / NurPhoto via AFP) telepesek, erőszak, háború
Fotó: AFP

A brit külügyminisztérium szerint a Hilltop Youth és a Lehava csoport támogatta, szította és hirdette is az erőszakot a ciszjordániai palesztin közösségek ellen – jelenti a The Guardian.

A közlemény szerint a szankcionált négy személy emberi jogsértésekért felel a térségben. Köztük van 

az erőszakos telepescsoportok kiképzését segítő Noam Federman és Elisa Jered, aki vallási alapon igazolta a palesztinok megölését.

Ciszjordániában már a Hamász október 7-i támadása előtt is szaporodtak az erőszakos cselekmények, ám a gázai háború óta azok még gyakoribbak lettek.

David Cameron brit külügyminiszter szerint a szélsőséges telepesek aláássák a biztonságot és stabilitást a régióban és a béke lehetőségét is. Ezért felszólította az izraeli hatóságokat, hogy lépjenek fel a felelősökkel szemben. Nagy-Britannia már februárban is szankcionált négy szélsőséges izraelit a ciszjordániai erőszak miatt, de hasonló intézkedéseket az Egyesült Államok és az is vezetett be.

 

Ciszjordánia izraeli háború Nagy-Britannia telepes
Kapcsolódó cikkek