Közélet

Meghalt a férfi, aki hajléktalanból lett lottónyertes

A hajléktalanból lett milliomos, Andraschek László meghalt. A férfinek négy héttel a halála előtt találtak daganatot a máján, ami gyorsan végzett vele. A férfi 2013-ban az utolsó 900 forintjából vett egy skandináv lottószelvényt, majd útban az alkoholelvonó kúrára tudta meg, hogy megnyerte a 636 milliós főnyereményt.

Elhunyt Andraschek László. A férfi nevét 2014-ben ismerhette meg az ország, amikor kiderült, hogy 636 millió forintot nyert a skandináv lottón – írta meg a Kisalföld. A férfi maga állt a nyilvánosság elé a nyereményével.

Andraschek László
Győr, 2015. március 8.Andraschek László hajléktalanból lett lottómilliomos áll Albaca nevű kávézója előtt Győrben 2015. március 8-án, a nyitás napján. Andraschek László egy éve 600 millió forintot nyert lottón. A férfi a kávézó bevételéből szenvedélybetegeket segítő alapítványt szeretne létrehozni.MTI Fotó: Krizsán Csaba
Meghalt Andraschek László, aki hajléktalanból lett lottónyertes / Fotó: Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A hajléktalanból lett milliomosként híresé vált Andraschek Lászlóval a rák végzett. Felesége a Telexnek mondta el, hogy 

a férfinak a máján találtak daganatot, négy héttel később pedig meghalt.

A lottónyeremény után a házaspár még úgy nyilatkozott az RTL-nek, hogy nem vágynak fényűzésre, ehhez képest hamar felélték a nyereményt. 10 házat is vásároltak, amiből 4-et elkezdek kiadni, a maradékba pedig ők és a családjuk költözött be. Emellett balatoni nyaralót és luxusautót is szereztek, valamint Győrben cukrászdát nyitottak. Mindezek mellé László 40 millió forintot veszített a brókercsődön.

Megkérdeztük a szakértőket, mire költenék a lottóötös milliárdjait

Egy ekkora nyeremény hatalmas szerencse, de átok is egyben Török Zoltán szerint. A Raiffeisen Bank vezető elemzője igyekezne minél előbb megbízható, legalább négy-öt különböző, profi vagyonkezelőknél elhelyezni a 6,5 milliárdot. Boros Imre közgazdász elsősorban magyar állampapírokat vásárolna a nyeremény egy részéből, hozzávetőleg az összeg negyedét pedig svájci frankba fektetné.

A fényűzés viszont nem tartotta távol a rossz híreket. László, aki már korábban is küzdött alkoholproblémákkal, elkezdett ismét az ital felé fordulni. Feleségénél először súlyos tüdőgyulladást diagnosztizáltak, majd később vesebetegség miatt dialízise kényszerült.

2017-ben járulékbefizetés miatt az adóhatóság a cukrászda több ingóságát is lefoglalta, nem sokkal ezt követően le is húzták a rolót. Hasonló sors várt a házaspár másik vállalkozására, az Anikó kuckójára, ami egy főleg húsételeket áruló kifőzde volt.

Egy interjúban a házaspár elmondta, hogy a vállalkozások sikertelensége után elkezdenek úgy élni, mint a gazdagok, és inkább utazgatnak és felélik a vagyonukat.

 

Andraschek László lottómilliomos lottó
Kapcsolódó cikkek