Őrizetbe vették és vádat is emeltek Henry Cuellar amerikai kongresszusi képviselő és felesége ellen korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt – derült ki a pénteken közzétett bírósági iratokból.

Congressman Henry Cuellar (D-TX) speaks during a press conference about The US-Mexico Border, today on July 30, 2021 at Senate Estudio/Capitol Hill in Washington DC, USA. (Photo by Lenin Nolly/NurPhoto) (Photo by Lenin Nolly / NurPhoto / NurPhoto via AFP)e
Bűnszövetségi tagsággal, vesztegetéssel és pénzmosással is vádolják a politikust / Fotó: AFP

Az amerikai képviselőház demokrata párti tagját Texasból egyebek között bűnszövetségi tagsággal, vesztegetéssel és pénzmosással vádolják. A gyanú szerint Cuellar és felesége 2014 decemberétől 2021 novemberéig mintegy 600 ezer dollár (több mint 217 millió forint) kenőpénzt fogadott el egy azerbajdzsáni állami olaj- és gázvállalattól és egy mexikói banktól két egymástól független ügyletben.

A vádirat szerint a kenőpénzeket színlelt tanácsadói szerződések révén tisztára mosták, és az Imelda Cuellar tulajdonában álló fedőcégekhez csatornázták. Cserében a politikus közmegbízatását latba vetve igyekezett Azerbajdzsán érdekében befolyással bírni az amerikai külpolitikára, valamint nyomást gyakorolni amerikai tisztségviselőkre a mexikói bank üzleti tevékenységét fenyegető pénzmosás elleni politikákkal szemben.

Cuellar még a vádemelés előtt kiadott közleményében tagadta az ellene és a felesége ellen felhozott vádakat.

Visszatért Ukrajnába az állami földek ellopásával vádolt miniszterhelyettes

Markijan Dmitrasevics és Mikola Szolszkij az ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség szerint több milliárd forint értékben lophatott el állami földeket, még hivatalba lépése előtt. A politikusok ellen nyomozás indult, Szolszkijt múlt héten le is tartóztatták. Az elfogatóparancs kiadásakor Dmitrasevics miniszterhelyettes külföldön tartózkodott, de végül hazatért Ukrajnába, hogy bíróság elé álljon.