Közélet

Putyin életébe kerülhet, ha Ukrajna visszaszerzi a Krím félszigetet

Ukrajna korábban közölte, hogy vissza akarja venni a Krímet, az Oroszország által 2014 óta megszállt félszigetet. A szakértő szerint ha ez megtörténik, akkor az orosz elnök életének vége.

Ukrajna az elmúlt napokban ismét a Krím felé fordította figyelmét, és rakétatámadásokat indított az Oroszország által 2014 óta megszállt terület ellen. A háború kezdetén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök világosan kijelentette, hogy a terv a Krím és más megszállt területek visszaszerzése. 

In this pool photograph distributed by Russian state-owned agency Russia's President Vladimir Putin attends a Congress of The Russian Union of Industrialists and Entrepreneurs (RSPP) in Moscow on April 25, 2024. (Photo by Alexander KAZAKOV / POOL / AFP) / Editor's note : this image is distributed by Russian state owned agency Sputnik
Ukrajna korábban közölte, hogy vissza akarja szerezni a Krímet. A szakértő szerint ha ez megtörténik, akkor az orosz elnök életének vége / Fotó: AFP

A Krím elvesztésével Putyin valószínűleg meghal. Ezért folytatódnak a stratégiai objektumok elleni csapások

– fogalmazott Operator Starsky youtuber és az ukrán veterán a Times Radio műsorában. 

Hozzátette, várható, hogy az ukrán hadsereg eléri az Azovi-tengert. Philip Karber katonai elemző a Szabad Európa Rádiónak azt mondta, hogy Kijevnek az ATACMS nagy hatótávolságú rakéták szállítása nagy áttörés jelenthet az orosz–ukrán háborúban, és „alapvetően katonailag értéktelenné teheti a Krímet”. A kijevi erők 2022-ben sikeresen megtámadták a Krími hidat, és visszaszorították az orosz haditengerészetet is a tengeren. Zelenszkij a The Washington Postnak azt mondta, hogy a Krím félsziget elleni csapások segítenek elfojtani Moszkva támadásait.  

Korábban Linas Linkevicius, Litvánia svédországi nagykövete (a litván külügyminisztérium korábbi vezetője) az X-en tett közzé egy bejegyzést, amelyben a Krími híd elleni közelgő támadásra utalt.

A nagykövet konkrétan egy kollázst tett közzé, amelyen a híd képe és egy rakétaindításról készült fotó látható. Oroszország első ENSZ-nagykövet-helyettese, Dmitrij Poljanszkij kommentálta Linkevicius fenyegetését, mondván, hogy „minden ilyen baklövést” megbánna.

Az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev korábban úgy nyilatkozott, hogy a Krími híd elleni esetleges támadás a konfliktus eszkalálódását jelentené, és felszólította az ukrán hatóságokat: értsék meg, hogy az ilyen támadásokra elkerülhetetlen megtorlás következik, bármilyen fegyverrel.

 

Volodimir Zelenszkij Ukrajna vlagyimir putyin orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek