Az Egyesült Királyságban ősztől árulhatnak bort pintes kiszerelésben is a Brexit utáni életbe lépett kereskedelmi szabályok szerint. A kormányzat szerint a változás segít majd a „virágzó” brit borágazatnak, de a bírálói csak „állítólag dicsőséges Brexit-szabadságként” gúnyolódtak rajta, és vitatják, hogy lesz-e iránta kereslet.

Mansfield,,Uk,-,October,22,,2019:,Supermarket,Shelves,Filled,With
Bővülhet a kínálat a pintes borral / Fotó: Shutterstock

Kevin Hollinrake üzleti ügyekért felelős államtitkár a parlament alsóházában jelentette be, hogy a korábban megígért intézkedés szeptember 19-én lép életbe, és meggyőződését fejezte ki, hogy az új kiszerelés lehetőségeket nyújt az innovációra, tudósított a Sky News.

Jelenleg már kapható bor 200 és 500 ml-es palackban, ehhez jön majd a pintes, ami 568 ml-t jelent. Ez gyakorlati szempontból elhanyagolható különbség, inkább a nosztalgiára épít, mivel árultak a szigetországban pintes kiszerelésben pezsgőt, mielőtt az Egyesült Királyság csatlakozott az Európai Unióhoz 1973-ban. 

Winston Churchill például azért szerette ezt a mennyiséget, mert „elég kettőnek ebédre és egynek vacsorára”.

Brüsszel elvette a pintet

A belépés után azonban megszüntették a gyártását, mert a pint nem felelt meg az uniós mértékegységrendszernek. Az Egyesült Királyság hivatalosan 1995 és 1999 között, fokozatosan vezette be a metrikus rendszert, így ezen a téren összhangba került az EU-val és a világ nagy részével.

The Churchills26th August 1946:  Former British prime minister Winston Leonard Spencer Churchill (1874 - 1965) and his wife Clementine make a toast upon their arrival in Switzerland.  (Photo by Keystone/Getty Images)
Winston Churchill szerette a pintes kiszerelést pezsgőben is / Fotó: Getty Images

A Brexit után, még 2022-ben Boris Johnson kormánya fontolgatta, hogy az újonnan kivívott szabadság jegyében visszahoz olyan birodalmi mértékegységeket, mint a font és az uncia.

Konzultációt is kezdeményeztek a kérdésről, kiderült azonban, hogy  nincs nagy kedv a visszatérésre a régi, sokkal bonyolultabb angolszász mértékegységekhez,

 a megkérdezettek 98,7 százaléka támogatta a metrikus rendszer fenntartását,

 ezért végül elvetették az ötletet, emlékeztetett a The Guardian.

„Színtiszta idiotizmus”

A pintes kiszerelés visszahozását a bortermelők egy része is szkeptikusan fogadta. David Gleave, a Liberty Wines alapítója szerint nem lesz rá megfelelő kereslet. „Színtiszta idiotizmus. Minőségi szempontból semmi értelme. Évtizedek óta árulok bort, és még soha nem kértek tőlem pint méretű palackot” – írta az X közösségi oldalon.

Cropped,Photo,Of,A,Male,Sommelier,In,A,Brown,Apron
A bortermelők is szkeptikusak, lesz-e kereslet a pintes borra / Fotó: Shutterstock

Az üzletek egyébként nem is lesznek kötelesek forgalmazni az új kiszerelésű borokat, csak élhetnek a lehetőséggel, ha akarnak.

Drágítja a Brexit a britek életét

Nyolc évvel a népszavazás és három évvel a kilépés után most lépnek életbe az új kereskedelmi szabályok, a britek kedden megkezdték az EU-ból érkező friss élelmiszerexport fizikai ellenőrzését a határon.

A lépés jelentős terheket ró a vállalatokra és a fogyasztókra is. A kormány saját előrejelzése szerint is évi több mint 330 millió font költséget jelent a cégeknek, és három év alatt 0,2 százalékponttal emeli az élelmiszerár-inflációt. A kereskedők pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy hiány lehet bizonyos cikkekből, kevesebb minőségi termék és friss áru kerülhet a polcokra.