A kínai feldolgozóipari vállalatok kilencszer annyi állami támogatást kapnak, mint nyugati versenytársaik, ami segít nekik domináns szerepet szerezni jó néhány szektorban a napelemgyártástól kezdve az akkumulátorokon keresztül az acéliparig – derült ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) számításaiból.

A worker is producing photovoltaic panel components for export orders at a new energy production workshop in Suqian, Jiangsu Province, China, on December 14, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A kínai napelemgyártók különösen sok állami támogatást kapnak / Fotó: AFP

Az OECD adatai szerint 

a kínai vállalatok átlagosan bevételeik 3,7 százalékának megfelelő állami támogatásban részesülnek

– ugyanez az arány a világ gazdag országaiban mindössze átlagosan 0,4 százalék.

A számok egyértelműen mutatják, miért sikerült bizonyos területeket teljes mértékben dominálniuk a kínaiaknak, és miért zsugorodik évek óta gyors ütemben a fejlett országok, köztük az Egyesült Királyság feldolgozóipari bázisa – emelte ki a hamarosan megjelenő jelentést ismertetve a Sky News brit hírtelevízió internetes oldala.

Kína önti az állami támogatást a cégekbe

Míg Kína önti az állami támogatást a kulcsfontosságú ágazatokba, addig a nyugati kormányok – köztük a brit is – lényegesen kevésbé avatkoztak be évtizedeken keresztül. Ennek az lett az eredménye, hogy számos üzemet bezártak, mivel nem tudtak versenyezni az olcsó importtal.

Állami támogatás régiónként
 

Mostanáig nem volt pontos mérőszám arra vonatkozóan, hogy az olcsó importot mennyire befolyásolták az állami támogatások, részben azért, mert ezt roppant nehéz meghatározni.

A legegyszerűbb 

a közvetlen kormányzati hozzájárulás figyelemmel követése, ám ezen a téren nem minden ország egyformán transzparens.

Nagyobb szerepet játszanak azonban az adókedvezmények és a piacinál alacsonyabb kamatú hitelek, amelyeket kimondottan egyes szektorok vagy vállalatok kapnak.

Az OECD próbálkozik

Az OECD egyelőre nem publikált jelentése a legátfogóbb próbálkozás az állami támogatások felmérésére. Az nem okoz egyetlen szakértő számára sem meglepetést, hogy Kína számottevően többet fordít állami támogatásra másoknál, emiatt indított többek között vizsgálatot az Európai Unió az elektromos autók, a napelemek és az orvostechnikai eszközök ügyében.

Smoke is discharged from chimneys at a cement plant in Qingyuan city, south China's Guangdong province, 12 March 2019. (Photo by Liang jie / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
A cementgyártás is a kiemelt támogatásúak közé tartozik / Fotó: AFP

A dokumentum szerint az állami támogatás Kínában szektorról szektorra jelentősen különbözik, az alumínium-, cement- és napelemgyártók kapják a legtöbb segítséget. 

Kimaradt azonban belőle az akkumulátorgyártás,

amely az elmúlt években gyorsan fejlődött, de a jelentést korábban kezdték készíteni.

Ugyancsak nem mutatja meg pontosan az amerikai helyzetet, amely sokat változott a Joe Biden elnöksége idején elfogadott intézkedések következtében, többek között a csipgyártás hazavitele és fejlesztése ügyében meghirdetett programja, valamint az úgynevezett elleni törvénycsomag hatására, amely az amerikai gazdaság fellendítését, az állami bevételek növelését és az infláció csökkentését célozza.

Az új intézkedések ellenére az amerikai állami támogatások mértéke összességében valószínűleg még mindig alacsonyabb a kínaiaknál.