Nemzetközi gazdaság

Továbbra is termelnek, de nem költenek a kínaiak

Továbbra sem élénkül a belső kereslet az ázsiai országban, miközben a gyárak ontják az árut. Részben ez lehet az oka a kínai dömping elleni fellépésről szóló vitáknak is.

Lassult a kiskereskedelmi forgalom bővülése Kínában áprilisban, miközben az ipari termelés növekedése gyorsult és a is csökkent – derül ki az ország által pénteken nyilvánosságra hozott adatokból.

Kína, ipari termelés
Fotó: Northfoto

 

Fogyasztás helyett termelés

Az ipari termelés bővülése éves szinten 6,7 százalékra gyorsult a márciusi 4,5 százalékról, ami az elemzők által várt 5,5 százalékos ütemet is felülmúlta. Az idei első négy hónapban az ipari termelés 6,3 százalékkal nőtt éves összevetésben, ami gyorsulás a háromhavi 6,1 százalékhoz képest. Tavaly az ipari termelés 4,6 százalékkal nőtt Kínában a 2022. évi 3,6 százalékos bővülést követően.

Ugyanakkor a kiskereskedelmi forgalom növekedése a márciusi 3,1 százalékos éves ütemről 2,3 százalékra lassult, miközben az elemzők 3,7 százalékos növekedésre számítottak. Az első négy hónapban a kiskereskedelmi forgalom bővülése éves szinten 4,10 százalékra mérséklődött a háromhavi 4,70 százalékról. Tavaly átlagosan 7,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Kínában, miután 2022-ben 0,2 százalékkal csökkent.

A kínai statisztikai hivatal pénteken arról is beszámolt, hogy a munkanélküliség a tavaly októberi szintre, 5 százalékra esett áprilisban a márciusi 5,2 százalékról. Elemzők a márciusival megegyező 5,2 százalékos rátát vártak áprilisra. 

A pénteki adatközlésekből az is kiderült, hogy 

áprilisban tovább gyorsult a lakásárak csökkenése, ugyanis a lakásárindex 3,1 százalékkal esett a márciusi 2 százalékos csökkenés után éves alapon. 

Ez már zsinórban a 10. hónap, amikor negatív értéket jelez a mutató.

A kínai termékekkel szemben szaporodó védővámok mögött is több szakértő szerint az állhat, hogy az ázsiai ország a belső kereslet élénkítése helyett továbbra is az exportpiacokra kívánja alapozni növekedését, ami szembemegy például az amerikai iparpolitika céljaival.

 

munkanélküliség lakásárindex kína
Kapcsolódó cikkek