A piaci várakozások feletti év eleji eredményről számolt be az OMV kedden. Az osztrák olajipari vállalat leginkább az erős vegyipari szegmensnek köszönhetően tudott kellemes meglepetést szerezni a befektetőknek. A részvényárfolyam több mint három százalékkal ugrott meg a kedvező első negyedéves eredményszámokra.

OMV, benzinkút
A vártnál erősebben indította az évet az osztrák OMV / Fotó: Jászai Csaba / MTI

A társaság a tavalyinál harmadával kisebb, 696 millió eurós tisztított adózás utáni nyereséggel zárta a január és március közötti időszakot. Ez egy részvényre vetítve 2,13 eurót jelent.

A Mol régiós riválisának tisztított, újrabeszerzési árakkal becsült (CCS) üzemi eredménye (EBIT) 29 százalékkal 1,48 milliárd dollárra apadt, ám még ezzel együtt is jócskán felülmúlta az 1,29 milliárd dolláros elemzői konszenzust.

Az iparágban leginkább figyelt CCS EBIT soron elszenvedett visszaesést egyfelől a mérséklődő finomítói árrések és a tavalyinál alacsonyabb finomítói kihasználtság okozta, amelyek rányomták a bélyegüket az üzemanyag üzletág teljesítményére. Az energiaszegmens eredménye pedig a közel ötven százalékkal zuhanó európai földgázárak következtében zsugorodott több mint negyedével.

Dübörög az OMV vegyipari részlege

A vegyipari üzletág eredménytermelése ugyanakkor 37 százalékkal nőtt éves alapon, amihez a Borealis leányvállalat javuló teljesítménye nagyban hozzájárult.

A vegyipari részlegre a növekedés motorjaként tekint az OMV, mivel az energetikai csoport egyre inkább távolodna a szennyező fosszilis energiahordozóktól, és nagyobb hangsúlyt fektet az ipari műanyag termékek előállítására, amit gáz- és vízvezetékeknél, autóalkatrészeknél vagy éppen orvosi eszközökben hasznosítanak.

Éleződő konfliktus a Gazprommal és Oroszországgal

Az osztrák energiavállalat azt is bejelentette, hogy választottbírósági eljárást kezdeményezett az orosz állami többségi tulajdonú Gazprom gázipari vállalattal szemben, többek között egy orosz gázmezőben meglévő részesedése miatt.

Az OMV azt sérelmezi, hogy a Juzsno-Russzkoje földgázmezőben meglévő 25 százalékos tulajdonrészét Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelete nyomán tavaly államosították, amiért a nemzetközi bíróságon szeretne elégtételt venni az osztrák vállalat.

A gázmező tártulajdonosa, a Kreml által irányított Gazprom viszont az OMV Gas Marketing & Trading és két másik közép-európai energiavállalat, a cseh CEZ és a szlovák ZSE energiaipari csoport ellen indított pert a napokban egy orosz bíróságon.

Ezeket az eljárásokat törvénytelennek tartjuk, és nem ismerjük el Szentpétervárt mint joghatósági helyszínt, mivel szerződésben szabályoztuk, hogy az esetleges vitás ügyeket hogyan és hol kell rendezni

– mondta Alfred Stern, az OMV vezérigazgatója.

A CEZ ugyancsak választottbíróságon rendezné jogi vitáit az orosz állami gázóriással szemben.

Az OMV árfolyama 2024-től
 

A Gazprom több más orosz vállalathoz hasonlóan megpróbálja a bírósági ügyeket a nemzetközi választott bíróságról Oroszországba áthelyezni. A jogi viták közül sok az ukrajnai konfliktus miatt megromlott üzleti kapcsolatokból ered Oroszország és a Nyugat között.