Közel negyed éve nem látott mértékben csökkent a nemzetközi olajár a héten: a Brent árfolyama közel 6 százalékkal 84 dollár alá süllyedt az elmúlt öt nap során, a WTI hordójával pedig 5 százalék körüli mínuszban, 79 dollár alatt kereskednek jelenleg a nemzetközi piacokon. A fekete arany értékvesztése mögött elsősorban a geopolitikai feszültségek enyhülése, illetve a keresleti oldal váratlan szűkülése áll.

Oil,Pump,Rig.,Oil,And,Gas,Production.,Oilfield,Site.,Pump, olaj,
Lejtőre került a nemzetközi olajár, esik a Brent és a WTI is / Fotó: Shutterstock

A hét elején ugyanis kiderült, a Hamász nyitottságot mutat az Izraellel való megegyezésre, illetve egy tűzszünet életbe léptetésére a hónapok óta húzódó túszdráma, illetve az idő közben széles körű fegyveres konfliktussá fajuló helyzet megoldására, ez pedig jelentős mértékben csökkentette a térség geopolitikai feszültségeit – mindez pedig az olaj kockázati prémiumának szűküléséhez vezetett.

A geopolitikai felár egyre lendületesebben csökken az olaj árfolyamában, mivel úgy tűnik, a Hamászon túl Izrael is nyitott a tárgyalásokra. Ezért valószínűtlen, hogy 90-95 dollár környékére erősödjön a Brent, a jelenlegi, 85 dollár alatti stabilizáció tűnik a reális rövid távú forgatókönyvnek

– mondta a Bloombergnek Robert Rennie, a Westpac Banking Corp. árupiaci stratégiáért felelős vezetője.

Szintén támogatta a nemzetközi olajár csökkenését, hogy az amerikai stratégiai olajtartaléknak a héten közzétett telítettsége az elemzői várakozásoknál magasabb szintet mutatott, ami a keresleti oldal szűkülését vetíti előre, ezáltal is csökkentve az árakat a piacokon – de szintén a kínálati túlsúly kialakulása mellett foglalnak állást azok a félelmek, miszerint a kínai importkereslet sem nőhet akkora mértékben a közeljövőben, ahogy azt az elemzők várták.

Olajat talált a Mol Magyarországon

Tura közelében bukkant kőolajra a magyar olajtársaság az OGD-vel közösen. A Mol számára napi 500 hordót jelent a friss találat.

A természetes piaci folyamatok – számára kedvezőtlen – alakulásához azonban az OPEC+-nak is lehet még egy pár szava: az olajkartell ugyanis június elsején dönt legközelebb a kitermelési ütemükről, és az elemzők 90 százalékának jelenlegi álláspontja szerint az a valószínű, hogy megtartják a jelenlegi szűkített kitermelési tempót, de a további szigorítást sem zárják ki egyértelműen.

Minden jel szerint az OPEC lesz a mérleg nyelve az olajpiaci keresleti-kínálati egyensúly kialakításában vagy felborításában

– mondta erről a Shell pénzügyi igazgatója, Sinead Gorman.