Cégvilág

Új vállalat dönthet a Top Gun-széria sorsáról

A Skydance mellett már a Sony Pictures is érdeklődik a Top Gun franchise tulajdonosának felvásárlása iránt. Ha a Paramountot ez utóbbi veszi meg, akkor az észak-amerikai jegybevételek ötöde is a markát ütheti.

A Sony Pictures és az Apollo Global Management konzorciuma is felvásárolná a Paramount Picturest. Az amerikai médiavállalat már megnyitotta dokumentációját a leendő vevőknek – tudta meg a Reuters szerdán bennfentesektől.

Beautiful,Gate,Of,Paramount,Pictures,Film,Studios,At,Los,Angeles
A Sony Pictures és az Apollo Global Management konzorciuma is felvásárolná a Paramount Pictuerst.
A Sony Pictures és az Apollo Global Management konzorciuma is felvásárolná a Paramount Picturest / Fotó: Shutterstock

A források szerint a felek titoktartási egyezményről tárgyalnak, hogy az érzékeny adatok megvitatása után az Apollo és a Sony megerősíthesse a 26 milliárd dolláros ajánlatát, és felülmúlja a rivális Skydance Media által kínált összeget. A tárgyalások kimenetele egyelőre bizonytalan.

A Sony Pictures bővíti szórakoztató üzletágát a film-, zene- és televíziós gyártástól, a terjesztésen át a kiadásig. A médiavállalat jelenleg több mint 3500 film jogait birtokolja, köztük olyan sorozatokét, mint a Jumanji vagy a James Bond. Célja egy olyan hollywoodi stúdió létrehozása lehet, amely versenybe szállhat a Universal és a Walt Disney bevételeivel. Ehhez megfelelő eszköz lehet a Star Trek, a Top Gun és A keresztapa filmek jogait is birtokló Paramount felvásárlása.

A Sony és a Paramount összefonódása esetén a cég az észak-amerikai jegybevételek ötödét megszerezheti

– a Comscore piaci elemzése szerint.

A hírügynökség azt is megtudta, hogy a Sony Pictures elnöke, Tony Vinciquerra már évekkel korábban is érdeklődött a Paramount megvásárlása iránt. Akkor azonban még nem volt eladósorban a vállalat.

A rivális Skydance egy összetett felvásárlási ajánlatot tett le az asztalra: először kétmilliárd dollárért kivásárolná a National Amusements társaságot, amely a Paramount A-osztályú szavazati jogot részvényeinek 77 százalékát birtokolja, majd a Paramount megvásárolná a Skydance-t ötmilliárd dollárért. A társaság ezután hárommilliárd dollár értékben részvényt vásárolna vissza, valamint tőkét vonna be adósságtörlesztésre. A részletekről a Világgazdaság az alábbi cikkben írt.

Házon belül licitálnak a Top Gun: Maverick gyártói

Kizárták a tárgyalásokból a külső érdeklődőket. Pedig volt köztük olyan, aki 11 milliárd dollárt ajánlott.

 

Paramount felvásárlás Sony Pictures
Kapcsolódó cikkek