A kormány megtéríti a távhőszolgáltatók számára a nem lakossági vízdíjak év eleji egységesítéséből származó többletkiadásaikat, az ágazati szereplők támogatásairól szóló miniszteri rendeletmódosítást annak társadalmi egyeztetése után a közeljövőben kihirdethetik, a közel száz településen működő szolgáltatók együttesen hétmilliárd forinttal több forráshoz juthatnak 2024-ben –közölte az Energiaügyi Minisztérium. 

District heating
Fotó: dpa Picture-Alliance / AFP

Január elsejétől a nem lakossági fogyasztók a korábban több mint 900-féle víz- és csatornadíj helyett egységes alap- és fogyasztással arányos díjakat fizetnek. 

A módosítás kiegyenlítette a legalacsonyabb és a legmagasabb tétel közötti, az ivóvíznél akár 49-szeres különbséget. A változás a lakossági díjakat nem érintette, a kormány a családok számára e téren is a megszokott formában tartja fenn a rezsicsökkentést – írták. 

A közlemény szerint a jelentős mennyiségű vizet használó távhőszolgáltatók kiszámítható gazdálkodása és zavartalan működése érdekében a kormány e társaságok többletkiadásait rendszeres támogatásaik megemelésével tervezi kompenzálni. A kapcsolódó rendeletmódosítás kihirdetése után 

a szükséges forrásokat az év elejéig visszamenőleg téríthetik meg összesen hétmilliárd forint értékben. 

Hozzátették, hogy a magyar családok a rezsicsökkentésnek köszönhetően tartósan Európa legalacsonyabb áram- és gázárait fizetik. A több mint 670 ezer lakossági díjfizetőt ellátó távhőszolgáltatók bevételből meg nem térülő kiadásait az úgynevezett távhőkassza útján ellentétezi a költségvetés. A következő gázév elejéig, az idei első három negyedévben korábbi kormánydöntésekben biztosított források szolgálják a távhőkassza pozitív egyenlegének megőrzését, a családok védelmét – olvasható a közleményben.

Korábban megírtuk, hogy április 15-én, vagyis olyankor állt le országszerte a távfűtés, amikorra már mindenki régen lecsavarta a konvektorát. Ráadásul a fűtési szezon valójában csak május 15-én ér véget, mert addig még igényelhető a szolgáltatás. Közben sok helyen már hűtenek.