Vannak, akik szemüket-orrukat befogják már egy szagosabb camembert vagy egy kékpenészes sajt közelségtől is, mások viszont kisebb vagyonokat sem sajnálnak kiadni az ehhez hasonló élvezetekért. Összeszedtük, melyek a világ legdrágább sajtjai: az évtizedes érleléstől az ehető aranyig minden megtalálható az ötös toplistán.
Extra Old Bitto – 121 ezer forint per kiló
A lista ötödik helyére a világ legidősebb ehető sajtja, az Extra Old Bitto került fel, amely azon túl, hogy korát tekintve már jogosítványt is szerezhetne, rettenetesen büdös is azok szerint, akiknek volt szerencséjük megkóstolni.
A Bittot mindössze 12 termelő gyártja az egész világon a Lombardiában található Valtellina-völgyben, ahol egyébként hozzá illő luxuskategóriás borokat is könnyedén találnak a kulináris élvezetek kedvelői.
Wyke Farm Cheddar – 161 ezer forint / 1000 gramm
A délnyugat-angliai Somersetben található Wyke Farmon 1861 óta termelik a cheddar ezen variációját, a sajt pontos receptúráját azonban a mai napig hétpecsétes titokként őrzi a család.
A Wyke Farm cheddarját a világ legjobb cheddarjaként tartják számon a hozzáértők, aki szeretné, relatíve könnyen meg is kóstolhatja: a Wyke ugyanis online is árulja termékeit, így a világ 150 országában élvezhetik az ínyencséget a sajtok szerelmesei.
White Stilton Gold – 363 ezer forint kilónként
A White Stilton Gold a világ legdrágább tehéntejből készülő sajtja, ezt a különlegességet pedig csak és kizárólag az angliai Long Clawson településén gyártják. A sajt a celebek nagy kedvence, ugyanis ennél rongyrázósabb tejterméket nehezen lehet elképzelni: a recept részét képezik ugyanis ehető aranydarabkák és egy bizonyos aranyos-fahéjas pálinka is.
Ezt a sajtot a gyártó eredetileg egy karácsonyi különkiadásnak szánta csak, népszerűségét látva viszont felvette az állandó kínálatába is.
Jávorszarvassajt – 403 ezer forint per kiló
Jávorszarvas tejéből sajtot készíteni nem sokaknak jut eszébe: egészen konkrétan egyetlen helyen szánták rá magukat az egész világon, persze Svédországban.
A The Elk House nevű farmon mindössze három jávorszarvas, Gullan, Juna, és Haelga tejéből csinálják a sajtokat, mégpedig négyfélét: száraz kéksajtot, krémes kéksajtot, fetát és fehér penészes sajtot.
Pule – 484 ezer forint / kilogramm
A lista első helyezettje egy a jávorszarvasnál talán egy fokkal kevésbé szürreális, de mindennaposnak távolról sem mondható állat, a szamár tejéből készül. A Pulét mindössze egyetlen szerbiai farmon gyártják, egy kilójához pedig közel 25 liter tejet használnak fel.
A Pule egészen pontosan 60 százalékban szamár, kisebb részben pedig kecsketejből készül, az árát viszont azon túl, hogy csak egy helyen gyártják a világon, az is nagyban növeli, hogy a szamarak csak az év hat hónapjában adnak tejet, és amikor adnak is, akkor is csak nagyon kis mennyiséget.