Közélet

Az izraeli háború 205. napja – Folytatódnak a harcok Gázában és Izrael északi határánál

Tovább folynak a harcok a Gázai övezet középső részén és Izrael északi, Libanonnal szomszédos vidékén – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap.

Az elmúlt napokban az izraeli légierő vadászgépei és drónjai több tucat célpontot támadtak meg a Gázai övezetben, köztük terrorista infrastruktúrákat, rakétakilövő helyeket, iszlamista fegyvereseket és megfigyelőállásokat, támogatva a szárazföldi erőket az övezet közepén.       

Hamas Israel Conflict
Egy fel nem robbant bomba Gázában / Fotó: NurPhoto via AFP

A libanoni határnál lövedékek repeszei könnyebben megsebesítettek egy katonát, amikor szombat este két páncéltörő rakétát lőttek izraeli területre Libanonból. Éjjel a légierő vadászgépei megtámadták a libanoni síita Hezbollah milícia dél-libanoni célpontjait, miután több tucat rakétát indítottak onnan az izraeli Meron település felé.

Az IDF szóvivője szerint a célpontok között a katonai infrastruktúra részei és egy katonai építmény is volt. Azt is közölték, hogy harci repülőgépek támadták meg a Hezbollah katonai infrastruktúráját Tair Harfa és Jarin település térségében, Dél-Libanonban.

19:30

A katari közvetítő szerint mindkét félnek nagyobb erőfeszítést kellene tennie

Mind az izraeli, mind a palesztin félnek nagyobb erőfeszítést kellene tennie a megegyezés érdekében azokon a tárgyalásokon, amelyeket a Hamász által a Gázai övezetbe túszként elhurcolt izraeliek szabadon engedéséért folytatnak – közölte Madzsid al-Anszari, a felek között közvetítő Katar miniszterelnöki tárgyalásvezetője az izraeli Kan közszolgálati tévének adott interjújában.

Kiábrándító számunkra, hogy a felek nem eléggé elkötelezettek a megegyezés mellett. Hiába követünk el minden tőlünk telhetőt, nagyobb nyomásnak kellene nehezednie a tárgyalófelekre a megállapodás érdekében. Mert a késlekedés minden egyes nappal súlyosabban veszélyezteti a fogva tartott civileket mindkét oldalon

– hangsúlyozta.

19:29

Egy lépéssel közelebb a gázai tűzszünethez

Fokozódnak a diplomáciai erőfeszítések a gázai tűzszünet érdekében, a Hamász küldöttsége hétfőn érkezik Egyiptomba, miután a hírek szerint Izrael egy tartós tűzszünetbe is belemenne – írja az al-Dzsazíra.

A Hamász küldöttsége, élén Kalil al-Hajja rangidős politikussal, holnap Egyiptomba érkezik, és az egyiptomi hírszerzésnek átadja a mozgalom válaszát az izraeli javaslatra

– közölte egy meg nem nevezett Hamász-tisztviselő a francia AFP hírügynökséggel.

„A Hamász nyitott a javaslat megfontolására” – mondta a szervezet másik képviselője.

12:59

Visszatérhetnek a brit katonák Palesztinába, Antony Blinken Szaúd-Arábiába repül

„Az Izrael és a Hamász között folyó tárgyalások gyakorlatilag leálltak, egyik fél sem hajlandó elmozdulni álláspontjáról” – mondta az izraeli Haarec napilapnak Madzsed al-Anszári katari külügyminisztériumi szóvivő. Sajnos mindkét fél politikai érdekek alapján hozza meg döntéseit, és nem a civilek javát tartja szem előtt – tette hozzá. Az izraeli újságírók a katari Dohában készítették az interjút, ahol a Hamász főhadiszállása található, ezért az ország kulcsfontosságú közvetítő szerepet játszik.

Mint ismert, Izrael és a Hamász eddig nem tudott megegyezni a tűzszünet feltételeiről és időtartamáról, valamint az izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok szabadon bocsátásáért cserébe szabadon engedendő izraeli túszok számáról.

Közben a brit The Guardian arról értesült, hogy a londoni védelmi minisztérium csapatokat küldhet a Gázai övezetbe, amelyek az amerikai hadsereg által épített óriási úszó mólóról induló segélyszállító teherautókat kísérnék.
A móló a jövő hónapban készül el a Földközi-tenger keleti részén, majd a gázai partok felé tolják. Joe Biden amerikai elnök azonban ígéretet tett rá, hogy az amerikai erők nem lépnek a szárazföldre. A The Gurdian hírforrása szerint ezért a brit védelmi minisztériumban fontolóra vették az Egyesült Királyság szerepvállalását, bár a kihívások miatt ez valószínűtlennek tűnik.

Gázai övezet rakéta vadászgép Hezbollah izraeli
Kapcsolódó cikkek