Közélet

Az orosz-ukrán háború 787. napja – dróntámadás végzett egy újságíróval Ukrajnában

Dróntámadásban meghalt az Izvesztyija című orosz napilap haditudósítója a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja közelében. Szemjon Eremin a 25 hónapja tartó háború során számos heves csatából küldött jelentést. Közben nagy nehezen átment az amerikai képviselőházon az a törvényjavaslat, mely összesen 95 milliárd dollárnyi támogatás szétosztását teszi lehetővé Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni térség államai között.

Dróntámadásban meghalt az Izvesztyija című orosz napilap haditudósítója a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja közelében – közölte a napilap, hozzátéve: Szemjon Eremin a 25 hónapja tartó háború során számos heves csatából küldött jelentést Ukrajna keleti régióiból, köztük Mariupolból, amelyet 2022-ben mintegy három hónapon át ostromoltak az orosz csapatok.

újságíró
Szemjon Eremin a 25 hónapja tartó háború során számos heves csatából küldött jelentést / Fotó: ZUMAPRESS.com

A napokban meghalt Pavel Kropotov magas rangú orosz ezredes is a Luhanszk régióban, miután a helyi média jelentése szerint a kijevi erők két nagy hatótávolságú, brit gyártmányú Storm Shadow-cirkálórakétát lőttek ki a térségben.

Kropotov egysége a harctéri kommunikációs hálózatok kiépítéséért felelt volna. Az Egyesült Királyság 2023 májusában küldött nagy hatótávolságú Storm Shadow-kat Ukrajnának a tavaly júniusban indított ellentámadás előtt – írta a Newsweek

Hozzátették: a napokban több mint 200 ember gyűlt össze, hogy lerója tiszteletét az ezredes előtt az oroszországi Jekatyerinburgban tartott temetésen.

A Portfolio szerint közben nagy nehezen átment az amerikai képviselőházon az a törvényjavaslat, mely összesen 95 milliárd dollárnyi támogatás szétosztását teszi lehetővé 

  • Ukrajna, 
  • Izrael és 
  • a csendes-óceáni térség államai között. 

A G7 szintén új támogatásról egyezett meg, a NATO pedig hosszas unszolás után eldöntötte: küldenek még légvédelmi eszközöket Kijevnek.

 

19:10

Várandós nő és csecsemője az áldozatok között

Nyolc orosz régiót támadott pilóta nélküli repülőgépekkel Ukrajna. Az orosz légvédelem ötven drónt lelőtt, a célpontok egyértelműen energetikai létesítmények voltak – közölte az orosz védelmi minisztérium. Hozzátették: a támadásoknak három orosz halálos áldozata van, köztük egy várandós nő, aki magzatával együtt halt bele egy aknatámadásba. Szerintük az ukránok közben 610 katonát vesztettek egyetlen nap alatt a célzott támadásiakban.

12:32

Újabb sikeres ukrán-csapás az orosz olajfinomítók ellen

Ukrán dróntámadásban kigyulladt egy orosz üzemanyagraktár – közölte az Oroszország nyugati részén fekvő Szmolenszk régió kormányzója szombaton. A régió központja ellen indított támadást visszaverték Vaszilij Anohin tájékoztatása szerint. A terület kormányzója a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson tudatta, hogy a drón helyi idő szerint hajnali két órakor Kerdem térségében egy ipari létesítményt támadott. Elmondta, hogy bár a légvédelmi erők megsemmisítették a drónt, a lezuhanó törmelék eltalált egy üzemanyagot tartalmazó tartályt, amely ennek következtében felgyulladt. 

Ukrajna az év eleje óta fokozta a világ második legnagyobb olajexportőrének számító Oroszország olajfinomítói elleni támadásait, hogy ezzel próbálja csökkenteni Moszkva energiabevételeit és a hadseregre fordítható forrásait.

dróntámadás ezredes Storm Shadow meghalt újságíró
Kapcsolódó cikkek