Közélet

Amerikai hadihajó kelt át a Tajvani-szoroson

A sziget új, Kína által veszélyes szeparatistának tartott elnökét kevesebb mint két hét múlva iktatják be. Bár amerikai hadihajók nagyjából havonta járőröznek a szorosban, a mostani időpont különösen érzékeny.

Áthajózott egy amerikai hadihajó a Tajvani-szoroson szerdán, kevesebb mit két héttel azelőtt, hogy beiktatnák a sziget nemrég megválasztott új elnökét, Laj Csing-tet, akit Kína veszélyes szeparatistának tart.

hadihajó, romboló
Az amerikai hadihajók gyakran jennek meg a Tajvani-szorosban / Fotó: AFP

Peking Kína részének tekinti a demokratikus kormányzattal működő Tajvant, s azt állítja, hogy a fennhatósága kiterjed a sziget és a szárazföld közötti szorosra is, amit azonban Tajvan és az Egyesült Államok vitat, és nemzetközi víznek tartja a területet. Ezért időről időre, nagyjából havonta megjelennek a szorosban amerikai hadihajók.

Nem nézi jó szemmel az új tajvani elnököt Kína

Az új tajvani elnök beavatásához közeledve a mostani időszak különösen érzékenynek számít. 

A kínai hadsereg közölte, hogy haditengerészeti és légi erőkkel is követte az amerikai romboló útját. 

Az amerikai haditengerészet rutinműveletként írta le az Arleigh Burke osztályú romboló útját, míg Tajvan hadügyminisztériuma arról számolt be, hogy figyelték a hadihajó útját, és semmi szokatlant nem észleltek.

A Peking fennhatóságát elutasító tajvani kormány a még alelnök Laj elnöki beiktatása előtti időszakban és azt követően is árgus szemmel figyeli a kínai hadsereg manővereit, ugyanakkor az új elnök többször jelezte Pekingnek tárgyalási szándékát, amit azonban Kína mindeddig elutasított – írja a Reuters.

Az elmúlt négy évben a kínai hadsereg jelentősen növelte tevékenységét a sziget körül, például egyre több harci repülő lépi át a szoros középvonalát, mely valaha nem hivatalos pufferként szolgált, ám ezt Kína nem ismeri el.

Csütörtök reggel a tajvani hadügyminisztérium arról számolt be, hogy négy kínai repülő közelítette meg a tajvani Penghu szigeteket, ahol egy nagyobb légi támaszpont is található.

 

Tajvan Peking Kína amerikai hadihajó
Kapcsolódó cikkek