Közélet

Hiába a politikai megosztottság, egy erős kapocs összefűzi Lengyelország két nagy rivális pártját

Lengyelország alapvető érdeke, hogy Oroszország ne foglalja el Ukrajnát, ugyanis ha ezt megteszi, a lengyelek szerint az oroszok nem állnak meg a határnál. A lengyel politika krémje kulcsszerepre törő politikust fordítana Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Donald Trump álláspontja már most is fontos, ám még annál is meghatározóbb lesz, ha ősszel megnyeri az amerikai elnökválasztást.

Lengyelország politikailag számos téren megosztott. A két legnagyobb párt a demokratikus jogállam leépítésével vádolja egymást. Donald Tusk pedig alighogy átvette a kormányrudat januárban, úgy leszámolt az ellenfeleivel, hogy a piac is beleremegett. Egy dologban azonban egyetértenek a pártok: meg kell állítani Oroszország háborús agresszióját.

Poland,National,Flag,Icon,Grunge,Pattern,Painted,On,Old,Weathered
Lengyelország vezetése Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen fordítaná Donald Trumpot
Lengyelország vezetése Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen fordítaná Donald Trumpot / Fotó: Shutterstock

A kormányzó jobbközép Polgári Platform, valamint az immár ellenzékbe szorult konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt vállt vállnak vetve dolgoznak együtt a nemzetközi fórumokon, hogy meggyőzzék a befolyásos szereplőket arról: nemcsak Ukrajna léte, de Európa biztonsága is az ukrajnai háború tétje.

Lengyel vezetés : Trump menjen Putyin ellen 

Lengyel ellenzékiek szerint a PiS párti Andrzej Duda köztársasági elnöknek is köszönhető, hogy az amerikai képviselőház megszavazta azt a 60,8 milliárd dolláros segélycsomagot Ukrajnának, amelyet Joe Biden amerikai elnök kormánya már hét hónappal korábban előterjesztett. A PiS több politikusa is arról számolt be, hogy 

a lengyel államfő órákon keresztül győzködte a republikánus Donald Trumpot és Mike Johnson képviselőházi elnököt arról, hogy létfontosságú Ukrajnának a segély az oroszok elleni harcban.

A tét óriási: ha Donald Trump ősszel megnyeri az amerikai elnökválasztást és betartja szavát, miszerint bizonyos feltételek mentén kilépteti a NATO-ból az Egyesült Államokat, akkor Európa védelme meggyengül. Lengyelország mindenek felett álló nemzeti érdeke, hogy ezt megakadályozza. A kormány egyenesen attól tart, ha Oroszország elfoglalja Ukrajnát, akkor néhány éven belül tovább menetelhet nyugatra.

A találkozó után a republikánus elnökaspiráns kijelentette az X-en, hogy „mindenki egyetért azzal, hogy az ukránok túlélése és ereje sokkal fontosabb Európa számára, mint nekünk, de nekünk is fontos! MOZDULJ MEG EURÓPA!”.

FRANCE - ILLUSTRATION - SCREENSHOTS
Andrzej Duda lengyel elnök győzködte Donald Trumpot, hogy álljon Ukrajna pártjára a háborúban.
Andrzej Duda lengyel elnök arról győzködte Donald Trumpot, hogy álljon Ukrajna pártjára a háborúban / Fotó: AFP

Trump korábban kedvezően nyilatkozott Putyinról, míg Ukrajnának azt üzente, hogy magára vessen a bajaiért.

A brüsszeli lap által megkérdezett legtöbb politikai elemző ugyanakkor abban értett egyet, hogy Donald Trump Ukrajnával kapcsolatos hangnemváltása nem a lengyel meggyőzésnek tudható be, csak az áprilisi találkozót időzítették jól ebből a szempontból.

A lengyel konzervatívok és Trump jó kapcsolata évekre visszanyúlik, ami jól jön Donald Tusknak

A Politico úgy tudja, hogy a PiS már korábban is udvarolt Trumpnak. Még 2018-ban, amikor a lengyel konzervatívok és a republikánus politikus is hatalmon voltak, a lengyel kormánypárt elgondolkodott azon, hogy elnevezzen egy bázist „Fort Trumpnak” azért, hogy rávegye a Fehér Házat arra, hogy amerikai csapatokat állomásoztasson Lengyelországban.

A jelenlegi lengyel vezetésnek így nagyon hasznos, hogy pártpolitikai ellenfele baráti kapcsolatokat ápol Donald Trumppal. 

Sőt, a külügyminiszter egységre szólította fel a pártokat az ügyben. Radosław Sikorski elismerően beszélt az amerikai politikusról. Kiemelte, hogy igaza volt Donald Trumpnak, amikor az európaiakat nagyobb védelmi költésre buzdította, és arról is említést tett egy hete a sajtónak, hogy a volt amerikai elnök egyedüliként küldött páncéltörő rakétákat Ukrajnának a háború előtt.

A lengyelek és a litvánok szerint Oroszország bármelyik pillanatban megtámadhatja Európát

Lengyelország és Litvánia szerint Oroszország túl nagy fenyegetést jelent Európára. A két ország vezetői a fegyverkezés fokozását és a közös katonai műveletek gyakorlását szorgalmazzák. Andrzej Duda és Gitanas Nauseda szerint Moszkva bármikor megindulhat Kelet-Európa felé.

 

Lengyelország Andrzej Duda Donald Trump ukrajnai háború
Kapcsolódó cikkek