Kritizálta a Nyugatot és a diplomáciai tárgyalásokat sürgetett a háború mielőbbi befejezése érdekében az olasz védelmi miniszter, Guido Crosetto egy hétfő reggel megjelent interjúban. A Il Messaggero lapnak azt nyilatkozta, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciók kudarcot vallottak. 

Fratelli d'Italia Electoral Campaign Opening
Fotó: Getty Images

A tárcavezető szerint a Nyugat tévesen azt hitte, hogy a szankciók megállíthatják az orosz agressziót, és túlbecsülik gazdasági befolyását a világban.

A válság megoldásának egyetlen módja, amiben mindenkinek részt kell vennie, hogy először tűzszünetet kötnek a felek, majd békét

– mondta Crosetto. „Nem szabad kihagynunk egyetlen diplomáciai utat sem, bármilyen keskeny is az” – tette hozzá, ugyanakkor megvédte Olaszország azon döntését, hogy továbbra is fegyvereket küld Ukrajnának, hogy „biztosítsa az időt és a feltételeket a tűzszünet és a béke eléréséhez”.

Arra is figyelmeztetett, hogy ha Oroszország megszállja Kijevet, az „elkerülhetetlenül konfliktushoz vezet más országokkal, amelyek nem fogadják el, hogy orosz tankok a határaikon helyezkednek el”.

A tavalyi ukrán ellentámadást hibának nevezte Oroszország katonai fölényére tekintettel, és elmondta, hogy személyesen figyelmeztette Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy kudarcra van ítélve, „de nem hallgattak rá”.

Olaszország jelenleg a G7-csoport elnöke.