Közélet

Lévai Anikó a kínai elnök feleségével látogatott meg egy iskolát

Peng Li-jüan és Lévai Anikó egy magyar–kínai két tannyelvű iskolában járt. A kínai elnök felesége kevéssé ismert Magyarországon, pedig egy igazi sztár.

„Lévai Anikó és Peng Li-jüan látogatása a magyar–kínai két tannyelvű iskolában” – olvasható Orbán Viktor Facebook-oldalán, ahol képeket osztott meg a protokolláris eseményről. 

A Világgazdaság is megírta, hogy szerda este leszállt Budapesten Hszi Csin-ping kínai elnök repülőgépe

a kínai államfőt és feleségét Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó fogadta. 

A repülőgépnél magyar népviseletbe öltözött gyerekek köszöntötték az elnöki házaspárt. Orbán Viktor és Hszi Csin-ping közösen tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este. Hszi Csin-ping arról beszélt, hogy nagy örömmel tölti el az állami szintű látogatás Magyarországon. „Barátságos és gyümölcsöző tárgyalásokat folytattam Orbán Viktorral, konszenzust értünk el” – mondta a kínai elnök. Egyetértettek abban, hogy Kína és Magyarország bízik egymásban és segíti egymást. Mindezt tovább fejlesztik, ennek érdekében pedig átfogó stratégiai partnerséget hirdettek meg. 

Korábban arról is beszámoltunk, hogy 

a kínai first lady, vagy ahogy Kínában nevezik, az első dáma egy ismert énekesnő, aki túlzás nélkül megreformálta a kínai elnöki feleségek mozgásterét: hozzá hasonló elnökfelesége még nem volt Kínának. 

Úgy írnak róla, mint aki a motorja volt annak, hogy férje elnyerje kínaiak támogatását.

A vezérőrnagyi rangot is viselő Peng Li-jüan a Le Monde korábbi jellemzése szerint igazi popsztár. „Egész életében a kaszárnyákat járta, a közkatonáknak és a tiszteknek énekelt. Repertoárja kizárólag katonai és hazafias dalokból áll, és vitathatatlan tehetséget árul el a magas hangok és a tremolók terén” – fogalmazott a francia lap.

 

 

Budapest Peng Li-jüan Hszi Csin-ping
Kapcsolódó cikkek