Vlagyimir Putyin elrendelt egy atomtámadás szimulációt az orosz hadsereg számára. A nukleáris hadgyakorlat az ukrán határhoz közel rendezik meg. A német Bild úgy tudja, hogy az orosz vezérkar már el is kezdte az előkészületeket a gyakorlat megtartásához. A teszten a rakétakezelő egységek mellett a légierő és a haditengerészet is részt vesz.

In this pool photograph distributed by Russian state agency Sputnik, Russia's President Vladimir Putin attends an Orthodox Easter service at the Christ the Saviour Cathedral in Moscow early on May 5, 2024. (Photo by Valery SHARIFULIN / POOL / AFP)
atomgyakorlat
Atomgyakorlatot rendelt el Vlagyimir Putyin / Fotó: AFP

Az orosz védelmi minisztérium közleményében tudatta, hogy 

a hadgyakorlat célja az orosz taktikai nukleáris erők fejlesztése és felkészítése egy esetleges támadás végrehajtásához. 

A tárca közleménye szerint a nukleáris hadgyakorlat egy válaszlépés az agresszív nyugati kijelentésekre és fenyegetésekre.

Arról nincs információ, hogy pontosan mikor tartják a hadgyakorlatot, egyelőre annyit árultak el, hogy a közeljövőben kerítenek rá sort.

A minisztérium és a TASZSZ orosz hírügynökség is kiemelte, hogy a gyakorlaton taktikai atomfegyvereket tesztelnek, vagy nem a stratégiai atombombák bevetésére készülnek az oroszok. A két típusú atomfegyver közötti különbségről ebben a cikkünkben írtunk.

A Bild emlékeztet, hogy Oroszország az ukrajnai háború elindítása óta már többször is fenyegetőzött atomfegyverek bevetésével, hogy ezzel félelmet és pánikot keltsen Ukrajna szövetségeseiben. Hasonló tesztekre is volt példa az elmúlt két évben. Tavaly októberben nukleáris robbanófejek nélkül tesztelt Oroszország két interkontinentális ballisztikus rakétát és több cirkálórakétát.

Az Egyesült Államok jelezte, hogy azonnal válaszcsapást hajt végre, ha Oroszország atomfegyvereket vetne be.

Miközben Oroszország az atomgyakorlatra készül, a hadsereg egy tavaszi-nyári offenzívát készít elő.