Közélet

Putyin letette az elnöki esküt

Vlagyimir Putyin letette az elnöki esküjét, ezzel hivatalosan is megkezdte ötödik ciklusát. Ez rekord, orosz elnök még soha nem volt ennyi ideig hivatalban. A ceremónia a Kreml előtt, majd a Szent András-teremben zajlik. Eközben több meghívott európai diplomata nem kívánt részt venni Putyin beiktatásán az ukrajnai háború miatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pazar ünnepségen tette le hivatali esküjét délelőtt a Kremlben, és minden eddiginél nagyobb hatalommal kezdi meg ötödik ciklusát – írta a The Guardian.

Putyin

orosz elnök
Ötödik ciklusát kezdi Vlagyimir Putyin / Fotó: AFP

Az orosz politikus a századforduló óta kormányozza Oroszországot, márciusban újabb hatéves mandátumot szerzett, miután megnyerte az elnökválasztást, ellenzéki induló nélkül. A beiktatást a legtöbb nagyobb orosz televízió és YouTube-csatornája élőben közvetíti. A ceremónia úgy kezdődött, hogy egy luxusautó elvitte Putyint a moszkvai Kreml palotába. Érkezése után a palota folyosóin átsétált a Szent András-terembe, ahol letette az elnöki esküt, és rövid beszédet intézett az oroszokhoz.

Az ünnepségre meghívást kaptak a moszkvai kormánytisztviselők és külföldi diplomaták, köztük Pierre Levy francia nagykövet is. Más európai országok, köztük Lengyelország, Németország és Csehország jelezték, hogy nem küldenek képviselőket az ukrajnai konfliktus miatti feszültségek miatt.

Sokan bírálják Putyint Európából

Tegnap Ukrajna sürgette nyugati szövetségeseit, hogy ne ismerjék el Putyint Oroszország legitim elnökének, mivel 87 százalékos elsöprő győzelmét a legtöbb nemzetközi megfigyelő bírálta.

A ceremónia különösen feszült időszakra esik az orosz diplomáciai kapcsolatok szempontjából, tekintettel arra, hogy tegnap taktikai nukleáris hadgyakorlatokat jelentett be az ország, és csapással fenyegetőzött brit katonai létesítményekre, miközben magas rangú Európai politikusok, köztük Emmanuel Macron és David Cameron, feldühödöttek a megjegyzései miatt.

 

 

Putyin orosz ukrán háború elnök
Kapcsolódó cikkek