Közélet

Kreml: a Steadfast Defender hadgyakorlattal a NATO már a háborúra készül

A hidegháború óta a legnagyobb hadgyakorlatot tartja az orosz határ közelében a NATO. Marija Zaharova szerint az észak-atlanti tömb ezzel egy Oroszország elleni fegyveres konfliktusra készül.

A NATO-nak a hidegháború óta legnagyobb, az orosz határok közelében január vége óta folyó és május végéig tartó európai hadgyakorlata annak bizonyítéka, hogy az észak-atlanti szövetség egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül – jelentette ki szombaton az orosz külügyminisztérium szóvivője. Marija Zaharova visszautasította a NATO azon minapi vádját, miszerint Oroszország hibrid támadásokat indít a szövetség tagországai ellen. Szerinte ez a vád félrevezető, csupán azt szolgálja, hogy elterelje az emberek figyelmét a ügyködéséről. Éppen a NATO az, amely hibrid háborút folytat Oroszország ellen azzal, hogy fegyverrel, hírszerzési információk átadásával és anyagilag támogatja Ukrajnát.

orosz-ukrán háború, Steadfast Defender, hadgyakorlat, NATO
A Steadfast Defender hadgyakorlat-sorozat januárban kezdődött, és májusban zárul / Fotó: Sem van der Wal

A NATO Steadfast Defender 2024 fedőnevű, 90 ezer katonát mozgósító gyakorlatsorozatán, amelynek elemeit Norvégiától Romániáig terjedő különböző helyeken rendezik meg, Zaharova szerint minden lehetséges eszközzel gyakorolnak, hibrid és hagyományos fegyverekkel is.

Kimondhatjuk, hogy a NATO komolyan készül egy lehetséges konfliktusra velünk

– szögezte le a szóvivő.

A nyugati katonai tömb januári bejelentése szerint az összes tagország részvételével megrendezendő Steadfast Defenderrel a cél annak demonstrálása, hogy a szövetség Oroszországgal szemben képes megvédeni a teljes területét egészen az orosz határig, tehát egy elrettentő célú hadgyakorlatról van szó.

Zaharova már januárban nyíltan provokatívnak nevezte a gyakorlatsorozatot, és felhívta a figyelmet arra is, hogy egy ilyen művelet megnöveli a katonai incidensek kockázatát, és tragikus következményekkel járhat Európára nézve. Hozzátette, hogy Moszkva nem tervezi megtámadni egyik NATO-tagállamot sem. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arról beszélt januárban, hogy a hadgyakorlat-sorozat fenyegető Oroszországgal szemben, később pedig úgy nyilatkozott, hogy a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés veszélye is fennáll.

Négy frontszakasznál számolt be előretörésről az orosz védelmi minisztérium

Négy frontszakaszon foglalt el kedvezőbb állásokat az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán, miközben 16 ukrán rohamot és ellenrohamot vert vissza – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

 

 

Steadfast Defender 2024 orosz-ukrán háború Kreml NATO
Kapcsolódó cikkek