Közélet

Oroszországban már a Wikipédia is csak állami lehet

Így az orosz enciklopédiában már nincs invázió Ukrajna ellen, és Navalnij is csak egy terrorista. De az állami Wikipédia még az 1984 című regényről szóló bejegyzést is cenzúrázta.

Oroszország egy állami enciklopédiára cserélte le az országban betiltott Wikipédiát, ám az alapját az online kiadvány cenzúrázott változata adja. Így a Ruviki nevet viselő állami enciklopédiában csak a kormány szájízének megfelelő tartalom található.

wikipédia
Fotó: AFP

 

Klónozták, de cenzúrázták is a Wikipédiát

Az új, állami kiadás igyekszik kerülni az orosz állam által külföldi ügynöknek – értsd az orosz kormánnyal szemben kritikus és külföldi forrásokat is kapó – minősített szervezeteket, így például a börtönben életét vesztő Alekszej Navalnij korrupcióellenes alapítványát vagy a szovjet terror áldozatainak emlékezetét őrző Memorialt. Az állami wiki Navalnijról csak annyit ír, hogy ő egy videóblogger volt, aki szélsőséges tevékenységéről és terrorizmusáról ismert – írja a 404 Media.

A Wikipédiát kiadó alapítvány orosz részlege, a Wikimedia RU a tavalyi év végén volt kénytelen bezárni, ám a szervezetet korábban vezető Vlagyimir Medejko most a Ruvikit, az állami változatot vezeti. 

Medejko tavaly arról is beszélt, hogy a Wikipédia megbízhatóságával és semlegességével gondok vannak.

Az új változatban így az Ukrajna orosz inváziója szócikkből Katonai műveletek Ukrajnában (2022-től) lett, nem szerepelnek benne a támadás előzményei és az sem, hogy a nemzetközi közösség elítélte az agressziót. Helyette azzal indul, hogy a háború Oroszország biztonsága érdekében kezdődött. A Ruvikin nem szerepelnek az orosz kormány számára kínos botrányok sem, de még a George Orwell 1984 című regényéről szóló szócikkből is kimaradt az igazságminisztérium említése.

 

Alekszej Navalnij Wikipédia háború
Kapcsolódó cikkek