Nemzetközi gazdaság

Döntött a lengyel jegybank, a forint egyelőre nem reagál

A lengyel nemzeti bank döntése értelmében a zloty kamatelőnye stabil maradt a forinttal szemben.

A lengyel központi bank (NPB) a várakozásoknak megfelelően változatlanul 5,75 százalékon tartotta az irányadó rátát. Adam Glapinski jegybankelnök áprilisban közölte, hogy nem fog engedni a kamatvágásra irányuló nyomásnak, mivel az élelmiszerekre kivetett magasabb és a rezsitámogatás júliusi kivezetése ismét felpörgetheti az inflációt. Az elemzők egy kamatcsökkentésre számítanak idén.

A sign for the Polish national bank, also known as Narodowy Bank Polski (NBP), at the central bank's headquarters in Warsaw, Poland, on Friday, Dec. 22, 2023. The central bank halted interest rate cuts after the Oct. 15 parliamentary election unexpectedly brought the pro-European Union opposition to power, along with their promises to boost budget spending. Photographer: Damian Lemaski/Bloomberg via Getty Images
Fotó: GettyImages

A pénzromlás áprilisban éves szinten 2,4 százalék volt a márciusi 2 százalék után, ami az élelmiszerárak megugrásával magyarázható és a jegybank 2,5 százalékos célja alatt található. Azonban júliusban megszűnik az állampolgárok energiatámogatása: az előző kormány által bevezetett intézkedés értelmében évi 2000 kilowattóráig jár a rezsicsökkentett áramár, ami növelheti az inflációt.

A Magyar Nemzeti Bank áprilisban 7,75 százalékra csökkentette a rátát, amivel tovább zsugorodott a két ország hitelfelvételi költségei közötti távolság. A forint euróval szembeni kamatelőnye tehát folyamatosan olvad, miközben a zloty kamatelőnye továbbra is stabil maradhat. A lengyel fizetőeszközt tovább erősíti az érkezése, de a forint egyelőre nem reagált a döntésre.

A nemzeti bankok világszerte az irányadó kamatlábak emelésével igyekeznek úrrá lenne a dráguláson, de ezt számtalan közgazdász bírálja, mivel lassítja a gazdaságot. A Fed mellett az Európai Központi Bank, a brit jegybank, a kínai központi bank és az orosz nemzeti bank is szigorú monetáris politikát folytat, sőt: már Japán is elhagyta a negatív kamatlábat. 

Ugyanakkor az elemzők arra számítanak, hogy idén a jegybankok megkezdhetik a kamatvágást, amit a feltörekvő gazdaságok jegybankjai – a magyar, a cseh és a brazil központi bankok vezetésével – már megtettek.

A kamatcsökkentések éve lesz az idei

Az elmúlt évtizedek legagresszívebb jegybanki szigorításai után, az idén sorra csökkentik majd irányadó kamataikat a világ nagy jegybankjai. Az irányt ezúttal is az amerikai jegybank szabja meg, a több ezer milliárd dolláros kérdés az, hogy mikor szánja rá magát az első vágásra a Federal Reserve. A feltörekvő gazdaságok jegybankjai – a magyar, a cseh és a brazil vezetésével – például már meg is kezdték ezt a folyamatot.

 

 

Lengyelország alapkamat lengyel jegybank
Kapcsolódó cikkek