Németország márciusban 134,1 milliárd euró értékben exportált termékeket, ami havi szinten 0,9 százalékos emelkedés, míg az előző év azonos hónapjához képest 1,2 százalékos növekedést regisztrált a Destatis. A januártól márciusig tartó első negyedévben a kivitel 402,2 milliárd eurót ért el, ez viszont 1,1 százalékkal kevesebb az előző év első negyedévhez viszonyítva.

03 November 2023, Hamburg: Volkswagen transporters stand on rail container wagons in the port. The Federal Statistical Office today presents the export figures from September 2023. Photo: Daniel Bockwoldt/dpa (Photo by Daniel Bockwoldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Márciusban enyhén nőtt, de az első negyedévben csökkent a német / Fotó: AFP

Az sem alakult túl fényesen: a 111,9 milliárd értékű behozatal havi szinten mindössze 0,3 százalékkal nőtt, míg éves összevetésben 3 százalékkal zsugorodott. A január–márciusi időszakban a behozatal 6,6 százalékkal, 331,8 milliárd euróra csökkent az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi mérleg terén azonban nem lehet ok a panaszra: az ország márciusban 22,3 milliárd többletet könyvelhetett el.

Európa legnagyobb gazdasága az első negyedévében 70,5 milliárd eurós pluszt ért el. Legfontosabb külkereskedelmi partnerünk az tagállamaiba 73,3 milliárd euró értékben exportált míg az import 58,8 milliárd eurót ért el. Az Egyesült Államokba irányuló kivitel értéke havi szinten 3,6 százalékkal, 14,3 milliárd euró nőtt, ellenben az Egyesült Királyságba 3,8 százalékkal 6,4 milliárd euróra csökkent.

 

Németország Kínába 8,3 milliárd euróra értékben exportáltak termékeket, havi szinten 3,7 százalékos az emelkedés. A legtöbb áru a távol-keleti országból érkezett: az import havi összevetésben 14,3 százalékkal bővült, és 13,7 milliárd euró ért el. Az Egyesült Államokból a behozatal 2,7 százalékkal 7,6 milliárd euróra emelkedett. Ellenben az Oroszországgal folytatott tovább zsugorodott, 

márciusban már az egymilliárd eurót sem érte el.

Az Oroszországba irányuló export 0,6 milliárd euróra csökkent, éves szinten 35,3 százalékkal, míg havi összevetésben 14,8 százalékkal esett vissza. Az eurázsiai országból származó behozatal 0,2 milliárd euróra mérséklődött, ez 2023 márciusához képest 45,9 százalékos, míg idén februárhoz viszonyítva 16,3 százalékos zsugorodás. 

Európa beteg embere?

Európa legnagyobb gazdasága tavaly recesszióba süllyedt, a bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékkal zsugorodott 2023-ban. A német az előzetes adatok szerint előző év azonos időszakához képest 0,2 százalékkal csökkent az idei első negyedévben, vagyis a visszaesés idén tovább folytatódhat.  

A Nemzetközi Valutaalap áprilisi jelentése szerint 2024-ben mindössze 0,2 százalékkal nőhet a német GDP, míg 2025-ben 1,3 százalékos növekedés várható. Az viszont biztató jel, hogy az előző hónapban a németeknél is magához tért a fogyasztás és nőtt a kiskereskedelmi forgalom, miközben csökkent az  

A német gyengélkedés Magyarország szempontjából is kedvezőtlen hír, ugyanis Németország az első számú kereskedelmi partnerünk, tehát a gyengélkedő német ipar a magyar gazdaságot is hátráltathatja. Ennek kapcsán érdemes még megemlíteni, hogy a Capital Economics elemzői szerint Közép- és Kelet-Európa képes ellensúlyozni a német gazdaság tartós lassulását.

Emmanuel Macron átvenné Európa irányítását

Emmanuel Macron meglátta, és próbálja megragadni az európai vezető szerepre törés lehetőségét. Mivel az Egyesült Királyság már nem tagja az Európai Uniónak, a német vezetés pedig belpolitikai válsággal küzd, Franciaország maradt a legerősebb államnak az integrációban. A francia elnök ambícióját megtámogatja a biztonságpolitika terén az atomarzenál adukártyája: az unióban ugyanis már csak Franciaország rendelkezik atomfegyverrel.