Hol vannak már azok az idők, amikor még a nagy bankházak uralták a Wall Streetet? Most az egykor domináns bankok szinte a partvonalról figyelik az alapkezelő óriásokat, amelyek ma már nemzetgazdasági méretűek. A Blackstone, a Franklin Templeton, a BlackRock és a KKR eszközhalmozása már olyan piaci kockázat, amellyel számolniuk kell a befektetőknek. Ráadásul elemzők szerint az ágazat egy növekedési szakasz elején járhat. Szóval, amit látunk, az még csak a kezdet. 

Toronto,,Canada-november,9,,2020:,Sign,For,Franklin,Templeton,Investments,Corp.
Fotó: Shutterstock

Pénzügyi szupermarketekké fejlődtek az alapkezelő gigászok, új típusú termékeket kínálnak a befektetőknek, hogy növeljék piaci részesedésüket. Egyszerre szolgálják ki az intézményeket, a gazdagokat és a középosztálybeli befektetőket. A most zajló folyamatok 

a 2008-as pénzügyi válságot megelőző banki konszolidációra emlékeztetnek. 

Az eszközkezelők egyre inkább kiszorítják a bankokat az amerikai vállalatok és fogyasztók hitelezéséből, s a biztosítási ágazattal is összefonódnak. De a magánalapok vezetői is egyre kevésbé bíznak a betétesektől függő bankokban.

A mostani növekedés gyökerei a 2008-as pénzügyi válságig nyúlnak vissza. Az összeomlást követő új szabályozás korlátozta a bankok befektetéseit és hitelezését, teret engedve a terjeszkedő alapkezelőknek. A 2010-es évek alacsony kamatlábai is az alapkezelőknek kedveztek, mert a befektetők elpártoltak a megtakarítási számlákról és a kincstári kötvényektől.

Ma a hagyományos vagyonkezelők, magánalap-kezelők és fedezeti alapok mintegy 43 500 milliárd dollárt kezelnek, ami közel kétszerese a bankok 23 ezermilliárd dolláros befektetéseinek. 

Alapkezelő óriások és nemzetgazdaságok mérete
 

A növekedési hullám tovább emelkedhet. Scott Nuttall, a KKR társ-vezérigazgatója szerint 2029-re megduplázzák az általuk ellenőrzött pénz mennyiségét, s elérik az ezermilliárd dolláros kezelt vagyont. A rivális Apollo Global vezérigazgatója, Marc Rowan úgy véli: a most 650 milliárd dollárt kezelő cég már 2026-ban elérheti az ezermilliárd dolláros szintet. A Blackstone már tavaly átlépte ezt a lélektani szintet. 

A Lehman Brothers emlékezetes összeomlásából született meg a Neuberger Berman hagyományos alapkezelő, amely most 463 milliárd dollárnyi befektetést irányít. Pár éve piacra dobtak egy terméket, amely több tucat magánalapot és azok befektetéseit egyesíti, hogy diverzifikált portfóliót biztosítson a legalacsonyabb tétekkel startoló kisbefektetőknek. Tavaly ez az alap megduplázódott, s már 1 milliárd dollárnál jár.