Méretes gödörbe csúszott az elmúlt napokban a ez pedig nemcsak a kriptopiac egészére, de a legnagyobb digitális deviza ETF-jeinek vonzerejére is látványosan rányomta a bélyegét.

Bitcoin abstract
Egyre kedvezőtlenebb a piaci valóság a bitcoin számára / Fotó: Getty Images

A bitcoin az elmúlt öt napban 9,1 százalékos mínuszt halmozott fel, és ha a jelenlegi dinamika még pár napig fennmarad, akkora heti értékvesztést láthatunk majd a kurzusán, amire egészen tavaly augusztus óta nem volt példa. A bitcoin értékvesztése több makrogazdasági fejleménnyel is magyarázható: a Fed tegnapi kamatdöntése alapján a piacok egyre biztosabbnak tűnnek benne, hogy még egy jó ideig nem csökkenti a hitelfelvétel költségeit az amerikai jegybank, továbbá a közel-keleti és az ukrajnai geopolitikai feszültségek sem csitulnak.

Mindez arra mutat, hogy a kockázati eszközök iránti érdeklődés még akár huzamosabb ideig is elmaradhat, ami a kriptodevizáknak, köztük a bitcoinnak sem jelent sok jót a közeljövőre vonatkozóan. Főleg, hogy tegnap szűk négy hónapnyi töretlen menetelés után

negatívba fordult a BlackRock bitcoin-ETF-ének nettó tőkeáramlása, 

azaz már a világ legnagyobb alapkezelőjének kriptós eszközéből is kifelé áll a befektetők szénája. Szerdán a 11 amerikai bitcoinalapból soha nem látott mértékű, 564 millió dollárnyi nettó tőke áramlott ki, közel dupla akkora mennyiség, mint az eddigi leggyengébb napon.

Amikor már a nagymama is bitcoint akar vásárolni, igazán érik a korrekció

Sose fogjuk eredeti céljára használni a bitcoint, és előbb, mintsem utóbb jönnek az amerikai ether-ETF-ek. A bitcoinblokkjutalom-felezésről, a várható kriptopiaci raliról és a bitcoin-, illetve ether-ETF-ek kilátásairól Siklós Bencével, a Peak tanácsadójával beszélgettünk.

A bitcoin az idén 30,5 százalékos pluszban jár, az elmúlt egy hónap során viszont már 12 százalékos mínuszt mutat a kurzus.

A Bitcoin árfolyama 1 év
Nagy menetelés után egyre nagyobb korrekcióban a bitcoin árfolyama

Tovább rontja a piac kilátásait, hogy ugyan a héten Hongkongban is elindultak a bitcoin-, valamit az ether-ETF-ek is, a friss bevezetések hatása messze elmaradt attól, amire a befektetők számítottak, pesszimizmust kölcsönözve ezzel a szektor egészének. 

Mindezen felül pedig a bitcoinbányászok sem lehetnek boldogok: a friss blokkláncadatok szerint ugyanis a bányászok gyakorlatilag soha nem kaptak még olyan kevés pénzt a ténykedésükért, mint most, a bitcoin blokkjutalom-felezését követően, ami sok kisebb piaci szereplő számára akár el is lehetetlenítheti a további működést.