Pénz- és tőkepiac

Nukleáris energiára vált az OpenAI vezérigazgatója

Sam Altman bejelentette Oklo nevű nukleáris energia vállalatát, amelynek célja, hogy az OpenAI mesterséges intelligencia-rendszereit olyan forrás üzemeltesse, amelynek nincs köze fosszilis anyagokhoz.

Nukleáris energia vállalatot jelentett be az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman. Amint nyilvánosságra hozta a céget, rögtön fel is tette azt a New York-i tőzsdére, ahol a részvények 15 dollár feletti áron forogtak péntek reggel. Az Oklo üzleti modellje a maghasadás kereskedelmi forgalomba hozatalán alapul, ez táplál minden atomerőművet. A cég célja, hogy eladja az energiát a végfelhasználóknak, például az Egyesült Államok légierejének és a nagy technológiai cégeknek.

ChatGPT founder at the TU Munich, OpenAI
Nukleáris energiára vált az OpenAI vezérigazgatója / Fotó: Sven Hoppe

Az Oklo jelenleg az első kisméretű reaktorának megépítésén dolgozik Idahóban, amely idővel elláthatja azokat az adatközpontokat, amelyekre az OpenAI-nak és más mesterséges intelligencia-cégeknek szükségük van az MI-rendszerek működtetéséhez. 

Altman elmondta, hogy az atomenergiát az egyik legjobb módszernek tekinti az MI és a technológiát hajtó energia működtetésére, 

anélkül, hogy fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodna – számolt be róla a CNBC. „Nem látom a módját, hogy atomenergia nélkül elérjük ezt” – mondta Altman még 2021-ben. Az Oklo vezérigazgatója, Jacob DeWitte megerősítette, hogy a vállalat még nem termel bevételt, és jelenleg nincs atomerőműve. Elmondta, hogy a vállalat 2027-re tűzi ki első üzemének beindítását.

Az MI-fejlesztés nem olcsó mulatság, így sokan csak utolsó pillanatban fedik fel, hogy egyáltalán dolgoznak hasonló projekten. Nemrég egy titokzatos, elképesztően erős csetbot rövid időre elérhetővé vált az interneten, majd hirtelen el is tűnt. Nem tudni pontosan, milyen vagy melyik mesterségesintelligencia-rendszerről volt szó, az viszont egyértelmű, hogy az eddig ismert egyik legerősebb csetbotok közé tartozik. Az MI-rendszert először a LMSYS ORG oldalon fedezték fel.

 

Sam Altman ChatGPT OpenAI Oklo nukleáris energia
Kapcsolódó cikkek