Pénz- és tőkepiac

Új piacokra törhet be a 4iG a Huawei-jel együttműködve

Közös felhőszolgáltatási platform kialakítására írt alá szándéknyilatkozatot Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter jelenlétében Fekete Péter, a 4iG, valamint Kao Vej-csie, a Huawei Technologies vezérigazgatója. A 4iG és a kínai technológiai cég az együttműködést a jövőben a mesterséges intelligencia kutatására, fejlesztésére és alkalmazására is kiterjesztheti.

A hazai cégek, illetve a régióba települt kínai és más távol-keleti nagyvállalatok számára közös felhőszolgáltatási platform kialakítására írt alá szándéknyilatkozatot a Huawei Technologies Hungaryvel a 4iG – jelentette be a magyar tőzsdei cég pénteken. Gyors ütemben követik egymást az események a 4iG háza táján, a múlt csütörtökön az űrtechnológiával foglalkozó Remred 45 százalékos részesedését szerezte meg a társaság.

4iG
A Huaweijel is együttműködik a 4iG / Fotó: Róka László / MTI

 

Új piacok nyílhatnak a 4iG előtt

A felek vizsgálják azt a lehetőséget is, hogy a jövőben közös innovációs központokat hozzanak létre a mesterséges intelligencia kutatására, fejlesztésére és alkalmazására.

A dokumentumot Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter jelenlétében Fekete Péter, a 4iG Csoport vezérigazgatója, valamint Kao Vej-csie, a Huawei Technologies Magyarországért és a Nyugat-Balkánért felelős vezérigazgatója írta alá. A megállapodás nem érinti a 4iG már meglévő felhőszolgáltatását.

A Huawei és a 4iG vállalatcsoport partnersége új piacokat nyithat a felhőalapú virtuális szolgáltatások területén – emeli ki a 4iG közleménye. A két cég kapcsolata a Vodafone Magyarország akvizícióját követően vált szorosabbá, hiszen a Vodafone mobilhálózati megoldásai részben szintén a Huawei technológiáján alapulnak. 

A Huawei mint az infokommunikációs technológiai infrastruktúra és az intelligens eszközök globális szállítója által nyújtott hibrid és multifelhő-képességek, biztonsági megoldások, valamint innovatív technológiák biztosítják a tervezett együttműködés alapjait, míg a 4iG publikus, hibrid és multicloud környezetekben szerzett tapasztalataival, régiós adatközponti infrastruktúrájával és nem utolsósorban képzett szakembereivel vesz részt a közös munkában.

Nagy Márton: két piacvezető fogott össze

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy Magyarország mindenkivel a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre és partnerségre törekszik. Ezért külön öröm, hogy akkor írják alá a megállapodást, amikor húsz év után újra hazánkba látogatott a kínai elnök, és a magyar–kínai diplomáciai kapcsolatok 75 éves évfordulóját ünnepeljük. 

Kao Vej-csie kiemelte, hogy stratégiai befektetései és előremutató kezdeményezései révén a 4iG vezető digitalizációs szolgáltatóvá vált a régióban számos területen, egyebek között a távközlésben és az informatikai infrastruktúra fejlesztésében. 

A Huawei technológiái javíthatják a hazai vállalatok versenyképességét

Fekete Péter, a 4iG vállalatcsoport vezérigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Huawei a világ egyik vezető technológiai megoldásszállítója, a két vállalat stratégiai partnersége révén pedig a 4iG Csoport tovább erősítheti piacvezető szerepét a magyar digitális átalakulásban. 

A Huawei technológiái – a felhőalapú szolgáltatások és a mesterséges intelligencia alkalmazása – javítják a hazai vállalatok versenyképességét és üzleti hatékonyságát. A mesterséges intelligencia kutatására, fejlesztésére és alkalmazására létrehozott innovációs központok pedig nagymértékben hozzájárulhatnak, hogy hazánk a régióban élen járjon a mesterséges intelligencián alapuló újítások területén.

A tervek szerint a Huawei és a 4iG közös felhőszolgáltatási platformja szeparált adatközponti környezetben biztosítja majd felhőszolgáltatásait, aminek köszönhetően az ügyfelek szünetmentes áramszolgáltatással, illetve a legmagasabb biztonsági szintű internet- és fizikai biztonsági szolgáltatással járó dedikált és izolált infrastruktúra-kiszolgálást vehetnek majd igénybe.

A 4iG részvényei péntek délelőtt nem reagáltak érdemben a hírre, az árfolyam 0,1 százalékkal, 804 forintra süllyedt.

 

4iG Huawei mesterséges innovációs központ intelligencia
Kapcsolódó cikkek