Éves alapon nagyjából 6,8 százalékkal, kicsivel 210 milliárd forint fölé nőtt a finanszírozott összeg a magyarországi lízingpiacon – derül ki a Magyar Lízingszövetség honlapján található adatokból.

Row,Of,White,Commercial,Vans,In,A,Dealership,For,Sale
Az autófinanszírozásban is nagy ugrást hozott az első negyedév / Fotó: Shutterstock

Ez azt jelenti, hogy a bővülés üteme igencsak lelassult az egy évvel korábbihoz képest: 2023 első három hónapjára még 19,5 növekedést mutatott ki az ágazati szövetség. Az átlagos finanszírozási összeg viszont jelentősen csökkent, miután az idei első három hónapban 20,1 ezer szerződést regisztráltak a tagvállalatoknál, 28,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A tőkekintlévőség eközben 5,3 százalékkal gyarapodott, és március végén valamivel meghaladta a 2150 milliárd forintot.

A bővülés üteme látványosan lassult az egy évvel korábbihoz képest, igaz, a 2023 egészére kimutatott 5,5 százalékot így is meghaladta

A szervezet adatai szerint óriási különbségek mutatkoznak az egyes lízingpiaci szegmensek teljesítménye között. A torta legnagyobb szeletét retail autófinanszírozás egyértelműen a nyertesek közé tartozik, miután itt a finanszírozott összeg több mint a másfélszeresére, 102 milliárd forint fölé ugrott éves összevetésben. 

Ebben kulcsszerep jutott a személyautó-finanszírozásnak, ahol csaknem 59 százalékkal bővült a piac, 80,7 milliárd forintos szerződéses összeg mellett.

Szintén meglepő lehet, hogy az építőipari gépeknél csaknem 80 százalékkal emelkedett a szerződések volumene egy év alatt, igaz, így is csak nagyjából 8,8 milliárd forintot ért el.

A mezőgazdasági gépeknél viszont csak 14,5 milliárd forint értékű új szerződésre futotta a lízingpiacon, ami alig több mint fele a 2023 első három hónapjára kimutatott 27,9 milliárdnak. A nagyhaszon-járműveknél 15,2 százalékos éves visszaesést mért a finanszírozott összegben az ágazati szervezet, 42,1 milliárdos volumen mellett.

Az autófinanszírozásban bő másfélszeresére nőtt a piac az első negyedévben

A szervezet korábbi tájékoztatása szerint 2023-ban a kihelyezések értéke 909,46 milliárd forintot ért el a lízingpiacon, amely 5,5 százalékos növekedést tükrözött az egy évvel korábbihoz képest: az ingatlanpiaci szerződéseket leszámítva viszont 13,5 százalékos volt a növekedés mértéke. Tavaly összesen 72 330 szerződést kötöttek a lízingcégek, 2,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.