Az új, GLP-1 alapú súlycsökkentő gyógyszerek egyre elterjedtebbé és divatosabbá váltak az elmúlt években. A kifejezetten magas áron árult készítmények értékesítései pedig megdobták a gyártók bevételeit, köztük az Eli Lillyét.

 A Mounjaro és a Zepbound súlycsökkentő gyógyszerek miatt a vállalat 2 milliárd dollárral megemelte éves bevételi előrejelzését.

Pharmaceutical Company Eli Lilly HeadquartersINDIANAPOLIS, INDIANA - MARCH 17: A flag flies above the headquarters campus of Eli Lilly and Company on March 17, 2024 in Indianapolis, Indiana. Lilly, a pharmaceutical company, employs more than 12.000 people in Indianapolis and more than 42,000 worldwide. (Photo by Scott Olson/Getty Images)
 A Mounjaro és a Zepbound súlycsökkentő gyógyszerek miatt az Eli Lilly kétmilliárd dollárral megemelte éves bevételi előrejelzését / Fotó: Getty Images

Az Eli Lilly and Company kétmilliárd dollárral megemelte éves bevételi előrejelzését kedden a Mounjaro és a Zepbound súlycsökkentő gyógyszerei iránti erős kereslet miatt.

Az Eli Lilly új számítása szerint a bevétele idén 42,4-43,6 milliárd dollár lehet a korábban várt 40,4-41,6 milliárd dollár helyett.

A bejelentés hatására a vállalat árfolyama 6,9 százalékot ugrott, a cég részvényeinek értéke egy év alatt pedig 93 százalékkal nőtt.

 

A súlycsökkentő gyógyszerek az aranytojást tojó tyúkok

Az amerikai gyógyszergyártó szerint akkora a túlkereslet a tirzepatid hatóanyagú injekciók iránt, hogy azt egyhamar nem érik be a gyártással. Igaz, új gyártósorok átadásával az év második felében növelik a termelést, ami enyhítheti a hiányt. A vállalat szerint a súlycsökkentő és a cukorbetegséget kezelő gyógyszerek értékesítésének növekedése elsősorban attól függ, hogy mennyit tudnak rövid és középtávon gyártani, így mindent megtesznek a termelés felpörgetésére.

A készítmények az indianapolisi vállalat piaci értékét 700 milliárd dollár fölé emelte, ami meghaladja Tesláét.

Az LSEG adatai szerint a Zepbound 517,4 millió dolláros árbevételt hozott az első negyedévben, ami meghaladja az elemzők 418,2 millió dolláros várakozásait. A Mounjaro árbevétele pedig 1,81 milliárd dollárra ugrott a tavalyi első három hónap 568,5 millió dollárjáról, ami az erős keresletnek és a gyógyszer magasabb árának tudható be. A Mounjaro eladásai azonban elmaradtak a Wall Street magas, 2,08 milliárd dolláros becslésétől, amit az elemzők a korlátozott kínálatnak tulajdonítottak – jelentette a Reuters.

Az Eli Lilly emellett részvényenként 1,30 dollárral, megemelte éves profit-előrejelzését – derül ki a vállalat pénzügyi jelentéséből.

Számos iparág kerülhet bajba a gyógyszeripar nagyot szóló újítása miatt, ugyanis a súlycsökkentő készítmények átalakíthatják a fogyasztói szokásokat. Óriásit változhat az egészségügyi és az élelmiszer-ipari termékek piaca.

A súlycsökkentő az egyént leszívja, a gazdaságot felpumpálja

A fogyasztószerek piaca óriási növekedésére számít a Goldman Sachs az Egyesült Államokban, ami a gazdaságban is továbbgyűrűzhet. A súlycsökkentő gyógyszereknek köszönhetően a befektetési bank szerint az amerikai bruttó hazai termék 0,4–1 százalékkal is nőhet néhány éven belül.