Mintegy négyszáz tüntető gyűlt össze szombaton egy békés demonstráció keretében a Frankfurttól nyugatra elhelyezkedő Wiesbadenben, Hessen szövetségi tartomány fővárosában, hogy tiltakozzanak Anna Netrebko világhírű orosz operaénekesnő wiesbadeni fellépése miatt.

sponsor lunch at Vienna State Opera
Fotó: APA-PictureDesk via AFP

Az Ausztriában élő, kettős állampolgárságú operaénekesnőt számos bírálat érte az Ukrajna elleni orosz invázió óta. Netrebkót tiltakozás fogadta tavaly a wiesbadeni Májusi Fesztiválon tartott fellépése alatt, néhány nappal ezelőtt pedig a svájci Luzernben tervezett júniusi fellépését mondták le a helyi önkormányzat tiltakozása miatt. 

Fellépéseit számos nyugati országban törölték, annak ellenére, hogy menedzsmentje közölte:

Netrebko nyilvánosan bírálta az ukrajnai háborút.

Az énekesnő szeptemberben a Berlini Állami Operaházban, februárban a Bécsi Operabálon, valamint a budapesti Eiffel Műhelyházban adott koncertet. Magyarországon az OPERA együtteseivel és vezető szólistáival koncertszerű változatban adta elő A trubadúrt nagy sikerrel.

Az Opera oldalán olvasható, hogy 2025-ben is fellép Budapesten az Ybl palota színpadán operagálával.

Anna Nyetrebko Oroszországban született, Krasznodarban, kubányi kozák eredetű családban. A szentpétervári zeneiskolában tanult, ezalatt a Mariinszkij Színházban takarítónőként dolgozott, hogy ingyenesen megnézhesse az előadásokat. 

A 2000-es évektől kezdve a világ legrangosabb operaházaiban énekel; többek között a Metropolitan Opera, a Carnegie Hall, és a Teatro alla Scala látja rendszeresen vendégül. 

Oroszország elfoglalta Ocseretine városát

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek több mint 1150 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan. Az oroszok többek közt elpusztítottak egy amerikai Abrams harckocsit és 20 drónt is.