Közélet

Az orosz-ukrán háború 803. napja – Északról indítottak rohamot az oroszok, egyszerre hat települést támadtak meg

Tüzérségi ágyúk, aknavetők és drónok tartják rettegésben Szumi megyét. Az oroszok vasárnap indítottak támadást, hétfő hajnalra pedig már az áramellátást is sikerült megszüntetniük.

Az észak ukrajnai Szumi megyében Oroszország hat települést támadott meg egyszerre. Khotin, Yunakivka, Bilopillia, Krasnopillia, Velyka Pysarivka és Esman községeket vasárnap vették tűz alá. Az oroszok szárazföldi egységekkel még nem nyomultak be a területre.

Russian attack on Ukraine's Kharkiv
orosz
Északról indított rohamot Oroszország, egyszerre hat települést támadott meg / Fotó: Anadolu via AFP

A Kyiv Independent arról ír, hogy az oroszok egész nap aknavetőkkel, tüzérségi ágyúkkal és drónokkal támadták a településeket. Áldozatokról egyelőre nincs hír.

A támadás hétfő hajnalban is folytatódott. Az orosz drónoknak sikerült megrongálni térség energetikai infrastruktúráját, ezzel részleges áramszünetet okoztak. A berepülő drónokat éjfél körül vette észre az ukrán légierő, nem sokkal később elment az áram és a folyóvíz.

Az ukrán katonaság közölte, hogy dolgoznak a hibák elhárításán, addig is a fontosabb létesítményeket, például a kórházakat a tartalék energiára állították át.

Még a hajnali órákban Harkivból is olyan hírek érkeztek, hogy egyes településeken elment az áram.

Oroszország elfoglalta Ocseretine városát

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek több mint 1150 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan. Az oroszok többek közt elpusztítottak egy amerikai Abrams harckocsit és 20 drónt is.

Az ukrán készletek kifogynak, az oroszok egyre hevesebben támadnak

Szumi megye Ukrajna és Oroszország határán fekszik. A területet a háború 2022. február 24-i kirobbanása ót folyamatosan sújtják a harcok. Kijevi források szerint az elmúlt hetekben az oroszok egyre nagyobb intenzitással pusztítanak Szumi megyében.

Szumi mellett Ukrajna egész területén egyre hevesebbek az orosz támadások. A drónokkal főleg z energetikai létesítményeket célozzák. Nagyobb akciók történtek március 22-én, március 29-én, április 11-én és április 27-én is.

 

19:37

Kitiltanák az orosz pénzt az európai politikából

A legújabb, immár 14. szankciós csomagjával az Európai Unió megtiltaná, hogy pártok, háttérszervezetek, politikai agytrösztök és más csoportok orosz eredetű pénzt fogadjanak el. Az Európai Bizottság javaslata szerint a tagállamoknak az ehhez szükséges lépésekről is meg kellene állapodniuk a Bloomberg információi szerint. A szankciós csomag nem csupán az európai politikai szervezeteket vágná el az orosz finanszírozástól, de megtiltaná az orosz hélium importját és szigorítaná a mangánércek és más ritkaföldfémek exportkorlátozásait is.

19:09

Ukrajna szerint Putyin nem legitim elnök, az oroszok meg körözik Zelenszkijt

Ukrajna nem lát jogi alapot arra, hogy Vlagyimir Putyint demokratikusan megválasztott, legitim orosz elnökként ismerjék el – olvasható az ukrán külügyminisztérium közleményében, melyet Putyin keddi beiktatása előtt adtak ki.

18:14

Durva figyelmeztetés Londonnak: következményei lesznek, ha brit fegyverrel támadják Oroszországot

Oroszország figyelmeztette a moszkvai brit nagykövetet, hogy a brit fegyverrel orosz területre mért ukrán csapásokra válaszul célponttá válhat bármely brit katonai objektum és hadfelszerelés Ukrajna területén, és az ország határain túl is – közölte hétfőn az orosz diplomáciai tárca.

16:30

Titkosszolgálati eszközökkel hoznák Európába a háborút az oroszok

Az európai titkosszolgálatok szerint Oroszország a közeljövőben felpörgetheti erőfeszítéseit a nyugat destabilizálása érdekében és ez azt is jelenti, hogy Moszkva az erőszakos szabotázsakciók végrehajtásától sem riad vissza. Sőt az elmúlt hetek, hónapok történései alapján az is elképzelhető, hogy már meg is kezdték a titkos háborút a nyugati országokkal szemben.

15:34

Németország hazarendelte Moszkvából a nagykövetét

Németország hazahívta konzultációra oroszországi nagykövetét, miután Berlin azzal vádolta Moszkvát, hogy kibertámadásokat indított védelmi és légiközlekedési cégei, valamint kormánypártja ellen – közölte hétfőn a külügyminisztérium szóvivője. Berlin kiberkémkedésnek nyilvánította a moszkvai GRU katonai hírszerző ügynökséghez köthető csoportnak, az APT28-nak a tevékenységét.

14:20

Patriot, IRIS-T és Skynex légvédelmi rendszereket ígért Ukrajnának Németország

Martin Jaeger ukrajnai német nagykövet a Harkiv megyében tett látogatása során bejelentette a Patriot, IRIS-T és Skynex légvédelmi rendszerek átadását Kijevnek – közölte hétfőn az ukrán infrastrukturális minisztérium. A tárca Facebook-oldalán közzétett információk szerint a nagykövet az ukrán infrastrukturális miniszterrel, Olekszandr Kubrakovval együtt látogatott a területre.

12:37

Toborzóirodát vettek ostrom alá ukrán civilek

Dunda György, a HírTV kárpátaljai tudósítója arról számolt be, hogy a 25 ezer lakosú Nagyszőlősön a civil lakosság nemcsak utcára vonul, hanem az ünnep ellenére ostrom alá vették a hadkiegészítő irodát.

12:25

Nukleáris hadgyakorlatot rendelt el Vlagyimir Putyin az ukrán határon

Vlagyimir Putyin elrendelt egy atomtámadás szimulációt az orosz hadsereg számára. A nukleáris hadgyakorlat az ukrán határhoz közel rendezik meg. A német Bild úgy tudja, hogy az orosz vezérkar már el is kezdte az előkészületeket a gyakorlat megtartásához. A teszten a rakétakezelő egységek mellett a légierő és a haditengerészet is részt vesz.

10:58

Ukrajna orosz hajókat semmisített meg a Krímen – videó

Orosz katonai járőrhajókat lőtt ki az ukrán hadsereg a Krím félszigeten – jelentette hétfőn az ukrán katonai hírszerzés (HUR). Ukrajna haditengerészetének szóvivője, Dmitro Pletencsuk korábban azt mondta, hogy Oroszország a sikeres ukrán csapások után szinte az összes jelentősebb hajóját kivonta a Krím kikötőiből.

08:39

Nyolcezernél is többek érkeztek vasárnap Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 4223-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3844-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte hétfőn reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 28 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Szumi orosz Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek