„A szuverenitásunk, a kultúránk, a nemzetállami hatásköreink megvédése az európai jobboldal pártjainak közös érdeke” – mondta Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt európai parlamenti képviselője a Mandinernek. 

Harald Vilimsky: Ukrajna ügyében téves döntéseket hozott az EU / Fotó: Mandiner

A képviselő felidézte: az Európai Uniót azzal a céllal alapították meg, hogy béke, szabadság és jólét legyen a kontinensünkön. Mostanra viszont – folytatta – elárulták ezeket az alapértékeket, az hadianyagot szállít Ukrajnának a béketárgyalásokra való felszólítás helyett.

Teljesen elhibázott politikát követtünk: két kézzel szórtuk ki az ablakon a pénzt, aztán Ukrajna ügyében téves döntéseket hoztunk

– hangsúlyozta. Az eredmény a gigantikus az energia, és ennek nyomán az élelmiszerek, illetve a megélhetés megdrágulása.

A háború kitörése után ketten álltak ki hangosan a béke követelése mellett: Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök – emlékeztetett. Harmadiknak szólalt fel a béke mellett Ferenc pápa

Béketárgyalások Európában

Úgy gondolja, ha az Egyesült Államokban Donald Trump vagy egy hasonlóan gondolkodó másik politikus kerül hatalomra, két nap alatt béketárgyalásokra kényszeríthetné a háborúzó feleket.

Hozzátette: igaz, a másik oldalon hatalmas üzleti érdekek vannak a háború folytatása és a gazdaság átrendeződése mellett.  

A politikus aláhúzta: Ausztria katonailag semleges, régóta fontos találkozási pont a Kelet és a Nyugat között. Szerinte osztrák földön, Európa szívében is összehozhatják a nemzetközi politika szereplőit, hogy közös reformszövetséget hozzanak létre. Ebben Magyarországnak is kulcsszerepe van: 

mindenki figyeli, mit lépnek, mit tesznek a magyarok. 

Közös erővel meg kell állítani az őrületet Európában – összegezte.

Vilimsky részt vett a CPAC-n

Az EP-képviselő részt vett az idei CPAC Hungary rendezvényen, amelyen Donald Trump volt amerikai elnök videóüzenetében közölte: alig várja, hogy ismét együttműködjön a magyar kormányfővel, amikor az Egyesült Államok 47. elnökeként leteszi az esküt. 

Orbán Viktor: 2024 nem az elmélet, hanem a gyakorlat éve lesz

A magyar miniszterelnök a CPAC Hungary konzervatív konferencián tartott előadást. Orbán Viktor elmondta, hogy idén fontos választások lesznek, amiket meg kell nyernünk.