Közélet

Ukrajna orosz hajókat semmisített meg a Krímen – videó

A támadást egy tengeri drónnal hajtották végre. Ukrajna állítása szerint a sikeres hadműveleteik miatt az oroszok az összes jelentősebb hadihajójukat kivonták már a Krím félszigetről.

Orosz katonai járőrhajókat lőtt ki az ukrán hadsereg a Krím félszigeten – jelentette hétfőn az ukrán katonai hírszerzés (HUR). Ukrajna haditengerészetének szóvivője, Dmitro Pletencsuk korábban azt mondta, hogy Oroszország a sikeres ukrán csapások után szinte az összes jelentősebb hajóját kivonta a Krím kikötőiből.

Ukrajna, Magura, Magura V5
Ukrajna orosz járőrhajókat semmisített meg a Krímen / Fotó: AFP

Az elmúlt hónapokban Ukrajna fokozta a Krím-félsziget elleni támadásait, és a Fekete-tengeren és környékén lévő orosz katonai eszközöket vette célba – írja a The Kyiv Independent. A hírek szerint 

a mostani támadást egy Magura V5 többcélú tengeri drónnal hajtották végre.

A járőrhajót ugyanazzal a típusú tengeri drónnal semmisítették meg, mint március elején a Szergij Kotovot, az orosz fekete-tengeri flotta egyik hadihajóját. A támadás nagy siker volt az ukrán hadseregnek, ugyanis a Szergij Kotovra légvédelmi rakétarendszer terveztek elhelyezni az orosz erők, de ezt a támadás meghiúsította. Az ukrán média arról is beszámol, hogy egy orosz parancsnok lehallgatás során megtudták, helikopter is volt a megsemmisített hajó fedélzetén. „Volt egy helikopter (a fedélzeten), egy hajó fegyverekkel, AK–176-osokkal (haditengerészeti fegyver)” – szól a közzétett hanganyag.

 

Ukrajna oroszország orosz-ukrán háború járőrhajó Krím félsziget
Kapcsolódó cikkek