Nemzetközi gazdaság

Az izraeli háború 212. napja: Tárgyalnak a tűzszünetről – az alapvető tényekben sincs egyetértés

Második napja folynak a tárgyalások a fegyverszünetről a Hamász terrorszervezet és Izrael között Kairóban egyiptomi és katari közvetítőkkel, de nem valószínű az előrelépés. Közben az ENSZ élelmezési programjának vezetője arra figyelmeztet, hogy Gáza északi részén teljes éhínség fenyeget, ezt azonban Izrael tagadja.

A Hamász vezetői második napja folytatják a tárgyalásokat a fegyverszünetről és a túszokról Kairóban, ahol egyiptomi és katari közvetítőkkel tárgyalnak. A Reuters arról írt, hogy egyelőre nem látható előrelépés az ügyben, a terrorcsoport ragaszkodik ahhoz, hogy megállapodás esetén véget kell vetni a háborúnak. 

izrael MIDEAST-GAZA-RAFAH-ISRAEL-AIRSTRIKE-AFTERMATH
Gáza északi részén teljes éhínség fenyeget / Fotó: Xinhua / eyevine

A Hamász-küldöttség azzal a szándékkal érkezett Egyiptomba, hogy megállapodást köt, de nem bármi áron – írták. 

Egy izraeli tisztviselő korábban úgy fogalmazott: Izrael nem fog megegyezni a háború befejezéséről, amelyet azért indított, hogy a terrorcsoport október 7-i támadása után kiszabadítsa a terroristák által elrabolt túszokat, illetve felszámolja a Hamászt.

Közben Gáza északi részén teljes éhínség fenyeget – hívta fel a figyelmet az ENSZ élelmezési programjának vezetője, aki újra tűzszünetre szólította fel Izraelt és a Hamászt.   

Éhínség van, teljes éhínség északon, és dél felé halad

– mondta Cindy McCain az NBC Newsnak nyilatkozva.

A fenti vádra válaszul az izraeli védelmi minisztérium egyik szóvivője azt mondta a The Times of Israelnek, hogy az állítás nem igaz.

Az elmúlt hónapokban fokozták a humanitárius erőfeszítéseket, hogy elárasszák a Gázai övezetet élelmiszerrel, orvosi felszereléssel és sátrakal – hangsúlyozta a szóvivő.

Izrael gázai háborúja ellen egyre szélesebb körben tiltakoznak az amerikai diákok, a vérontás megállítását követelik Joe Bidentől. A palesztinpárti tüntetéseken a rendőröknek is jut szerep: már több mint kétezer tüntetőt vettek őrizetbe. 

 

16:23

Az izraeli miniszterelnök bejelentette egy külföldi csatorna bezárását

Az izraeli kormány egyhangúlag megszavazta a katari tulajdonú al-Dzsazíra műsorszolgáltató helyi kirendeltségeinek a bezárását, fokozva ezzel Izrael régóta tartó viszályát a csatornával – tájékoztatott az AP News. 

Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök az X-en közölte a határozatot: az al-Dzsazíra uszító csatorna bezár Izraelben.

Az al-Dzsazíra hevesen tagadta, hogy a zsidó állam ellen uszít.

16:21

Antiszemitizmus világszerte: sokaknak Izraellel, és nem magukkal a zsidókkal szemben nő az ellenérzete

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemitizmusra visszavezethető incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása és az azt követő gázai háború óta – szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazásellenes Liga (Anti-Defamation League).

Az izraeli holokauszt-emléknap, a jom hasoá előestéjén közzétett jelentés szerint 2022-höz képest 2023-ban több mint 10 százalékkal nőtt az antiszemita incidensek száma a nyugati országokban, köztük az Egyesült Államokban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Olaszországban, Brazíliában és Mexikóban.

 

háború Hamász Kairó izraeli
Kapcsolódó cikkek