Pénteken ismét ismét közzétette a Központi Statisztikai Hivatal a régiós üzemanyagárakat, és kiderült, hogy ugyan 15-20 forinttal alacsonyabbak, mint amelyeket a hazai kutakon láthatunk, ám Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában tisztázta, nem a régióhoz, hanem a szomszédos országokhoz kell igazítaniuk az árakat a kereskedőknek. Ezek alapján nem sok tere maradt a további árcsökkentéseknek.

HZ1_354820240430 budapest benzinkut arvaltozas -budapest belgrad vasutvonal epitese soroksar -kutya az autoban labrador havran zoltan magyar nemzet
Csökkennek az üzemanyagárak, kérdés, hogy ez elég-e / Fotó: Havran Zoltán / MTI

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai szerint Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639 forint, míg a régiós országokban 619 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal, azaz 20 forinttal volt magasabb a régiós átlagértéknél.

A szomszédos országokban az átlagár 633 forint volt, a magyar ár ezt 0,9 százalékkal, azaz 6 forinttal haladta meg. 

Ami a dízelt illeti, annak heti átlagos ára Magyarországon 628 forint volt, 15 forinttal, 2,4 százalékkal haladta meg a régiós 613 forintos átlagárat. A szomszédos országokban 627 forint volt a dízel átlagára, ezt a magyar adat 0,2 százalékkal, azaz mindössze 1 forinttal múlt felül.

Hatott a kormányzati figyelmeztetés

Nagy Márton másfél hete figyelmeztette az üzemanyag-kereskedőket, hogy ha két héten belül nem mérséklik a benzin és a gázolaj árát a régiós átlag szintjére, akkor belenyúlhatnak a piac működésébe, amit láthatólag minden szereplő el akar kerülni. Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában is kitért az üzemanyagárakra, mind mondta „arra kértem a miniszter urat, hogy egyezkedjen, inkább a belátásra menjünk, ne a szkanderre”.

Bár jövő héten lejár a határidő, nagyon úgy tűnik, hogy hatott a kormányzati figyelmeztetés, a KSH is megállapítja:

  • A 95-ös benzin magyarországi átlagára 9 forinttal csökkent az előző hét óta. Ezzel párhuzamosan a régiós átlag is mérséklődött 4 forinttal. A szomszédos országokban a benzin átlagára 5 forinttal csökkent.
  • A gázolaj magyarországi átlagára 21 forinttal csökkent egy hét alatt. A régiós átlagár kisebb mértékben, de szintén csökkent, 9 forinttal. A szomszédos országokban a dízel átlagára 11 forinttal csökkent az előző hét óta.

A megoldás vélhetően a nagykereskedelmi árrés mérséklése, amelynek láthatók a jelei, a Mol ugyanis előre nem jelentette be, de mérsékelte az árakat 10 forinttal a héten. Szokatlan módon ráadásul szombaton is olcsóbbá válik a benzin és a gázolaj ára.

Így áll a régió

A legfrissebb adatok szerint Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára, Szlovákiában csökkent a legnagyobb mértékben, 17 forinttal. A térségben egyedül Horvátországban nőtt a benzin ára az előző heti adatokhoz képest, 4 forinttal.

Csehország, Horvátország és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 5 százalékkal maradt el a magyar átlagártól. Bulgáriában továbbra is több mint 10 százalékkal alacsonyabb az átlagár.

95-ös benzin üzemanyagárak a régió országaiban
A régiós középmezőnyben helyezkedik el a benzin ára

A dízelolaj esetében Ausztria, Horvátország és Szerbia heti átlagára meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában az átlagár több mint 10 százalékkal kisebb volt a magyar dízelüzemanyag átlagárához képest. A régió összes országában csökkent a dízel átlagára az előző héthez képest. Ausztriában és Magyarországon volt tapasztalható a legnagyobb mértékű, egyaránt 21 forintos csökkentés. Ezzel szemben Szerbiában csupán 3 forinttal mérséklődött az átlagár.

Dízel üzemanyagárak a régió országaiban
A gázolaj ára 15 forinttal magasabb a régiós átlagnál