Közélet

Az izraeli háború 201. napja – az izraeli kormány reménykedik Trump győzelmében

A Netanjáhú-kormány minisztere szerint külső nyomás miatt súlyos károkat szenvednek el az izraeli–amerikai kapcsolatok. Friss hírek az izraeli háborúról.

Az izraeli kormány egyik minisztere úgy fogalmazott, hogy ha tehetné, akkor ő inkább szavazna Donald Trumpra, mint Joe Bidenre a közelgő amerikai elnökválasztáson. Amichai Chikli, a diaszpóraügyek minisztere és Benjámín Netanjáhú Likud pártjának tagja az izraeli Kannak nyilatkozva azt mondta, hogy Biden nagyon erős nyomásnak van kitéve, amely befolyásolja őt, és ez „valódi károkat okoz” az izraeli–amerikai kapcsolatokban.

izraeli háború
Az izraeli kormány reménykedik Donald Trump győzelmében / Fotó: AFP

A The Guardian szemléje szerint Chikli megjegyezte, hogy Biden jelenlegi politikája nem engedi, hogy Izrael úgy lépjen fel Rafahban, ahogyan az izraeli kormány jónak látja.

Nem hiszem, hogy az Egyesült Államok az ő vezetése alatt hatalmat sugározna, és ez olyasmi, ami bántja Izrael államot

– fogalmazott az izraeli politikus. Izrael állítólag további tüzérséget és páncélozott szállító járműveket telepített a Gázai övezet mellé, ami arra utal, hogy a hadsereg a régóta várható szárazföldi offenzívájára készül Rafah ellen, amely a legalább 1,4 millió palesztin civil számára az egyetlen viszonylagos biztonságot nyújtó hely. Korábban megírtuk, hogy Izrael kitűzte a rafahi offenzíva dátumát. Benjámín Netanjáhú miniszterelnököt azonban az Egyesült Államok le akarja beszélni arról, hogy nagy támadást indítson a város ellen.

Miért fontos Izraelnek Rafah?

A rafahi az egyetlen, nem Izrael által ellenőrözött határátkelőhely, így a háború korai szakaszában ezen keresztül áramlott a segély a tengerparti enklávéba. Az izraeli miniszterelnök, Benjamín Netanjáhú szerint a város a Hamász utolsó bástyája.

 

 

16:07

Miután Izrael nem bizonyította a terrorvádakat, újra ad pénzt az UNRWA-nak Németország

Izrael szerint a szervezet több ezer terroristát alkalmaz, ám erre nem szolgáltatott bizonyítékot. Az UNRWA az ENSZ palesztinokat segítő szervezete, és nincs bizonyíték arra, hogy terroristákat alkalmazna.

izraeli kormány izraeli háború Joe Biden
Kapcsolódó cikkek