Egyre nagyobb a különbség a Balaton északi és déli partja között – derül ki az ingatlan.com által a Világgazdaság számára készült összesítésből.

Vineyard,And,House,In,Hungary,,Balaton,Lake
Balatoni házak: a déli parton csökken, az északin emelkedik a keresleti árhatár / Fotó: Shutterstock

A balatoni körkép azért érdekes különösen most, mert az eladó ingatlanokra érkező érdeklődések alapján 

érezhető a kereslet megtorpanása az árak függvényében

– mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Mint rámutatott: 2023 első négy hónapjában a Balaton déli partján található településeken kínált ingatlanok esetében 90 millió forintos vagy annál olcsóbb ingatlanokra érkezett az érdeklődések háromnegyede, idén viszont már 88,9 millió forint a lélektani határ. Ez egyértelműen arra utal, hogy kevesebbre értékelik a vevők a Balaton déli partján eladó ingatlanokat mint tavaly, ami az árak szintjén is meglátszik a szakértő elmondása szerint. 

Siofok,,Hungary,-,July,30.,2016:,Huge,Crowd,In,The
A magyar tengernél továbbra is nyaralni és nem lakni akar a vevők többsége / Fotó: Shutterstock

(A balatoni ingatlanpiaci trendeket, a kereslet-kínálat és az irányárak változását a 250 millió forint alatti kategóriában vizsgáltuk.)

Hol húzódik a lélektani árhatár a Balatonnál?

A déli parton fekvő településeken az eladó lakások, házak és nyaralók átlagos négyzetméterára jelenleg 1,03 millió forint, míg tavaly ilyenkor még 1,06 millió forint volt. Az északi parton ezzel szemben 988 ezer forintról 1,01 millióra kúszott fel az eladó ingatlanok átlagos négyzetméterára az Ingatlan.com adatai alapján.

Kicsit távolabb sem jobb a helyzet, 

a déli part környékén található településeken a kereslet megtorpanása még látványosabb.

Az Ingatlan.com-on az eladó ingatlanok iránti érdeklődések háromnegyedét tavalyi első négy hónapban a 43,9 milliós vagy annál olcsóbb ingatlanok fedték le, idén viszont a kereslet 75 százaléka esetében a lélektani határ 39,9 millió forint volt.

Mi történik az északi parton?

A Balaton északi partján viszont továbbra is virágzik a kereslet. Tavaly az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések háromnegyede ugyanis maximum 106 milliós ingatlanokra érkezett, idén viszont már 109 millió volt a lélektani határ. Az északi part környéki településeken pedig tavaly és idén is változatlanul 75 millió forintnál húzódik meg a kereslet háromnegyedét lefedő lélektani árhatár.

Badacsony, Balaton
Badacsonyi panoráma: az északi parton az értékesebb ingatlanokra is nagyobb a kereslet / Fotó: Shutterstock

A Balaton zömében a befektetők terepe, az érdeklődők jellemzően a többedik ingatlant vásárolják nyaralónak saját részre vagy kiadásra – fogalmazott Balogh László.

Árcsökkenésnek nincs realitása, akik a csúcsáron vásároltak be, nem fognak most veszteséggel túladni a balatoni ingatlanukon,

akik viszont 30-40 százalékos értéknövekedést realizálhatnak, mert jókor, még a vásárlási hullám előtt szerződtek, most jó pozícióban tudnak kiszállni a tóparti befektetésükből.

A déli parton árérzékenyebbek a vevők, az északin kevésbé,

a délin 14 százalékkal, az északin 6 százalékkal nőtt a kereslet idén, ami összességében töredéke az országosan mért lakáspiaci kereslet robbanásnak. Egyes balatoni régiókban, az északi part tágabb környékén például 3 százalékkal csökkent az érdeklődők száma.

Valami történik a Balatonnál – Sokkal több az eladó nyaraló, mint tavaly

Jelentősen bővült az eladó ingatlanok kínálata a Balatonnál, mind az északi, mind pedig a déli parton 10-20 százalékkal több a hirdetés most, mint egy éve ilyenkor, az árak pedig az elmúlt egy évben reálértelemben véve csökkentek, sőt, a déli parton nominálisan is – derül ki az Ingatlan.com által a Világgazdaság számára kigyűjtött adatokból.

A legnépszerűbb települések 

  • a déli parton Siófok, 
  • Balatonlelle 
  • és Fonyód, 
  • az északin Balatonfüred, 
  • Keszthely 
  • és Balatonalmádi. 

A déli part környéki települések listáját az ingatlanpiaci kereslet alapján 

  • Marcali, Enying és Balatonszabadi vezeti. 

Az északi part környékén pedig 

  • Tapolca, Cserszegtomaj és Felsőörs 

a legnépszerűbb az Ingatlan.com adatai alapján.