Magyarországon, azon belül is Kisbéren hozza létre legnagyobb európai központját a kínai Fiberhome. A kisbéri üzemben optikai kábelek gyártása fog zajlani, a nyolcmilliárd forintos beruházás pedig nagyjából 150 új munkahelyet teremthet – derül ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai Pekingben tett nyilatkozatából. A Fiberhome az infokommunikáció területén a világpiac vezetői közé tartozik.

Kisbéren építi meg európai központján egy vezető kínai technológiai cég / Fotó: Facebook / Szijjártó Péter hivatalos oldala

A Kisbéren megvalósuló beruházás nyolcmilliárd forintos értékéhez a magyar állam 15 százalékos pénzügyi támogatást biztosít, ezzel hozzájárulva körülbelül 150 új munkahely létrehozásához a városban – írja a Magyar Építők.

A Fiberhome technológiai fejlettségi színvonalát jellemzi, hogy a vállalat mintegy négyezer szabadalommal rendelkezik jelenleg is.

„Amennyiben az optikai kábelek iránti igény tovább nő, és ha a gyártókapacitás további bővítésére lesz szükség, akkor már jelezte a vállalat, hogy további magyarországi beruházásokat fog végrehajtani” – emelte ki a miniszter.

Szijjártó Péter pekingi látogatása során arról is beszámolt, hogy újabb magyarországi vasúti fejlesztések valósulhatnak meg a jövőben az Egy övezet, egy út nevű kínai kezdeményezés keretében, ezáltal külső finanszírozással, gyorsan és hatékonyan kerülhet sor a hálózat modernizálására.