Mekkora szerepe lehet a jövőben a mesterséges intelligenciának (MI) a rákkutatásban?

Az MI valóban forradalmasíthatja az egészségügyet, főleg a diagnosztikai pontosság, a gyógyszerfejlesztési folyamatok gyorsítása és a személyre szabott terápiás megoldások terén, ahol az MI képes a hatalmas adatmennyiségek gyors elemzésére és értelmezésére.

egészségügy
mesterséges intelligencia

Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság
Az egészségügy egyik megmentője is lehet a technológiai forradalom / Fotó: Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság

Miben nyújthat segítséget a technológia?

Az MI használata jelentős segítséget nyújthat az orvosoknak, többek között a diagnosztikai képalkotásban, ahol a gépi tanulás segíthet a mintázatok azonosításában, illetve a betegkezelés optimalizálásában, ahol az MI-alapú rendszerek javaslatokat tehetnek a legmegfelelőbb kezelési módokra.

Valós veszély az egészségügyben, hogy elveszi a szegmensben dolgozók munkáját?

Az általános félelem, hogy az MI elveszi az emberek munkáját. Fontos kiemelni, hogy az egészségügyben inkább a munkaerő kiegészítésére és a hatékonyság növelésére kell számítani.

Az MI támogatásával az orvosok több időt fordíthatnak a betegeikkel való közvetlen foglalkozásra.

Viszont látni kell, hogy jó néhány olyan szakma van, ahol már most is nagyon kedvezőtlen a helyzet a rossz korfával, az orvosok alacsony számával és az elmúlt évek csökkenő tendenciájával kapcsolatban is. Ezek nélkül a technológiák nélkül nagyon komoly ellátási problémák adódhatnak 5-10 éven belül.

A páciensek mennyire tartanak ettől?

A mesterséges intelligenciát alkalmazó technológiák iránti félelmekkel kapcsolatban a pácienseket megnyugtathatjuk azzal, hogy részletesen tájékoztatjuk őket a személyes adataik védelmét biztosító protokollokról és szabályozásokról. Hangsúlyozni kell, hogy az adatkezelés szigorúan szabályozott, és az adatvédelmi törvényeknek megfelelően történik.

Dr. Joó Tamás
egészségügy
mesterséges intelligencia

Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság
Joó Tamás: a mesterséges intelligencia használata jelentős segítséget nyújthat az orvosoknak / Fotó: Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság

Amennyiben személyes adataikat féltik, mivel lehet megnyugtatni őket?

Kifejlesztettünk egy olyan eszközt, keretrendszert, amely képes világszinten monitorozni a releváns adatforrásokat, ahol az egészségügyi mesterséges intelligencia fejlesztésekről találhatóak információk. Ezek lehetnek például nemzetközi publikációs adatbázisok, klinikai vizsgálatok, hatósági engedélyek, cégérték adatok. Ez a mesterséges intelligencia radar képes tehát egy aktuális képet mutatni arról, hogy hol áll a világ mesterséges intelligencia fejlesztésekben és milyen dinamikusan fejlődik 1-1 klinikai terület.

Az is kiderül ebből, hogy hány megoldás érhető el, kik publikálnak erről leginkább, kik vagy mely intézetek/szervezetek tekinthetők területük véleményvezérének. De azt is folyamatosan monitorozzuk, hogy mennyire előrehaladott állapotban van egy-egy fejlesztés. Az biztos, hogy a technológia mellett nem lehet és nem is szabad elmenni, hanem használni kell és tovább kell fejleszteni.

Mesterséges intelligencia az egészségügyben: enyhítheti a szakemberhiányt

A mesterségesintelligencia-alapú gépek nemcsak enyhíthetik a szakemberhiányt, de segítségükkel már a kezdő orvosok is magas szinten tudják végezni a munkájukat.