Közélet

Meglepő helyről érte kritika a lengyel atomfegyver-telepítési terveket

A napokban a lengyel elnök meglebegtette, hogy Varsó készen áll atomfegyverek telepítésére. Francia- és Németország is felszólalt a lengyel atomfegyver-telepítés ellen.

Oroszország elkerülhetetlen vereségével végződne a NATO akármelyik tagállama ellen intézett orosz támadás – jelentette ki Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter csütörtökön a varsói parlament alsóházában a lengyel diplomácia idei céljait ismertető beszédében. Miközben Sikorski kijelentéseivel próbára teszi az oroszok türelmét, váratlan helyről érte kritika a napokban meglebegtetett atomfegyver-telepítést.

Sikorski, lengyel, külügyminiszter, NATO, atomfegyver
Meglepő helyről érte kritika a lengyel atomfegyver-telepítést / Fotó: AFP

Sikorski szerint nem a Nyugatnak kell aggódnia az esetleges összeütközéstől Oroszországgal, hanem fordítva. Erre nem azért érdemes emlékeztetni, hogy veszélyérzetet keltsünk az oroszokban, hanem azért, hogy megmutassuk: 

Oroszország támadása az észak-atlanti szövetség akármelyik tagjával szemben Moszkva elkerülhetetlen vereségével érne véget

– jelentette ki a lengyel diplomácia vezetője a szejmben. Elmondta, hogy a védelmi szövetség, katonai képességei pedig háromszor nagyobbak Oroszországéinál: a NATO-országok légiereje háromszor nagyobb, a haditengerészet négyszer nagyobb állománnyal rendelkezik.

Andrzej Duda lengyel elnök a napokban azt nyilatkozta, hogy

 Varsó készen áll arra, hogy atomfegyvert telepítsenek Lengyelország területén.

Erre pedig a lengyel sajtó szerint meglepő helyről érkezett reakció: Franciaországtól és Németországtól. Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter szerint nem ártana részletes tárgyalásokat folytatni egy ilyen művelet előtt, ráadásul ez szembemenne az 1997-es NATO–orosz megállapodással, mely szerint a NATO nem kíván atomfegyver-tárolókat létesíteni az új tagállamok területén – Lengyelország 1999-ben csatlakozott. A német védelmi miniszter, Boris Pistorius szerint 

egyszerűen semmi szüksége nincs sem Lengyelországnak, sem pedig Európának az atomfegyverek telepítésére.

Az orosz–ukrán háború kiterjedése nagy félelem mindkét oldalon, ugyanis Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerint „a Nyugat megpróbálja belerángatni Fehéroroszországot az ukrajnai háborúba”. Hangsúlyozta egyúttal, hogy a fenyegetés növekedésével párhuzamosan Fehéroroszország „szimmetrikus intézkedéseket” hoz, és növeli harci képességeit.

 

Lengyelország oroszország orosz-ukrán háború NATO
Kapcsolódó cikkek