A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a vámeljárásaiban különös figyelmet fordít a hamisítványok forgalomba kerülésének megakadályozására, a lakosság biztonságának fenntartása, valamint hazánk és az gazdaságának védelme céljából – közölte az adóhatóság.

NAV
Sok hamisítvány is az adóellenőrök horgára akadt / Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A hamis termékekről tudni kell, hogy előállításuk körülményei és a felhasznált alapanyagok ismeretlenek, a termékek sok esetben nem felelnek meg az Európai Unióban érvényes termékbiztonsági és fogyasztóvédelmi előírásoknak. Ezek az áruk az eredeti termékeknél jóval rosszabb minőségűek, ezért veszélyesek lehetnek a gyermekek és felnőttek egészségére, biztonságára vagy akár az életükre is. A szellemi tulajdonjogot sértő áruk (például védjegyek, formatervezési minták vagy szerzői jogok) azonosítása esetén a vámeljárási intézkedés legtöbbször az áruk megsemmisítéséhez vezet. A technológiai fejlődés eredményeként gyakorlatilag minden iparágat és termékcsoportot érinthet a szellemi tulajdonjog megsértése.

A pénzügyőrei 2023-ban mintegy 700 vámellenőrzésen vizsgálták az áruk eredetét. A NAV összesen több mint 120 ezer termék esetében intézkedett. Ezek az áruk leggyakrabban sportcipők és ruházati termékek, de rendkívül sok esetben találnak kollégáink gyerekjátékokat is. Jelentős volt továbbá a karórákkal, parfümökkel, játékkonzolokkal, táskákkal és mobiltelefon-alkatrészekkel vagy -kiegészítőkkel kapcsolatos eljárások száma is. Megállapítható, hogy a hamis termékek jellemzően a Távol‑Keletről érkeztek.

Az eljárásokkal érintett összes termék forgalmi értéke megközelítette a 3,8 millió eurót.

A 2023-as év fontos felderítései között említhetjük azt az esetet, amikor a NAV Pest Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai próbavásárlást tartottak egy magánszemély ingatlanában. A megvásárolt termékek jellege és az azokon található logók alapján felmerült a szellemi tulajdonjog megsértésének gyanúja, így a pénzügyőrök helyszíni ellenőrzést hajtottak végre az ingatlanon. Ennek során nagy mennyiségű, gépjárműmárkához tartozó (Mercedes, BMW, Toyota stb.) kiegészítőt, tartozékot, valamint a logójukkal ellátott ruházati cikket találtak. Az árukról bebizonyosodott, hogy szellemi tulajdonjogot sértenek mintegy 30 millió forint értékben.

A szellemi tulajdonjogot sértő termékek kiszűrésére idén is különös figyelmet fordít a vámhatóság. Januárban a NAV Zala Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának pénzügyőrei Kínából származó áruk között elrejtve közel két2 ezer darab Apple, Emporio Armani, Michael Kors, Tommy Hilfiger, valamint Hugo Boss terméket találtak egy vámellenőrzés során. A jogtulajdonosok valamennyi áruról megerősítették, hogy hamisítvány, és kérték a megsemmisítésüket.

A hamis termékek és az általuk hordozott veszélyek elkerülésére érdemes a vásárlás előtt tájékozódni az adott termék szokásos piaci áráról, minőségéről, valamint az eladó kilétéről. Csak olyan helyről vásároljunk, ahol – meghatározott esetekben – a fogyasztó garanciális igényei is érvényesülnek. 

A túlságosan alacsony áron világmárkákat értékesítő weboldalak nagy valószínűséggel hamis termékeket kínálnak. 

Bár nem kötelező, de ajánljuk, hogy a vásárlási linket mentsék el, és az online, illetve az áruval érkező számlát mindig őrizzék meg.

A termékek értékesítésének megakadályozása a gyártók számára is különösen fontos. Ha ugyanis a védjegyhez társított magas minőség a hamisítványok miatt elmarad, az számukra súlyos károkat okoz. A vásárlókra nézve pedig a minőségi mellett biztonsági kockázatot is hordoznak az ilyen termékek.